Foto: monty469
Náš dnešný obedík. Pre babskú polovičku rodiny so zdravšou tekvicovo-cícerovou prílohou, pre tú chlapskú tarhoňa.
Suroviny
1,30 kg |
|
Vrstva 1: | |
4 ks |
|
podľa chuti |
|
50 ml |
|
štipka |
|
Vrstva 2: | |
300 g |
|
1 ks väčšia |
|
3 strúčiky |
|
hrsť |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
Ďalšie suroviny: | |
1 PL čerstvá nasekaná |
|
4 strúčiky |
|
1 l |
|
2 vetvičky čerstvý |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
2 ks menšia |
|
na zahustenie |
|
Príloha: | |
2 ks menšia |
|
200 g |
|
150 ml |
|
1 PL |
|
1 ks väčsia |
|
1 vetvička |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Mäso rozrežeme na veľký plát a naklepeme ho. Potrieme horčicou, osolíme a okoreníme.
-
2
Prvá vrstva, ktorú dáme na mäso, bude vajíčková omeleta, ktorú si pripravíme z uvedených surovín. Urobíme dva kusy (1 omeleta - 2 vajíčka). Položíme ju na mäso. Na omelety dáme nasekanú petržlenovú vňať.
-
3
Druhú vrstvu si pripravíme nasledovne. Na bravčovej masti si osmahneme cibuľu a slaninu. Slaninu vypečieme a pridáme k nej huby. Trochu ešte smažíme, pridáme tri pretlačené strúčiky cesnaku, premiešame a odstavíme. Odstavenú zmes pridáme k bravčovému mletému mäsu, ktoré čaká vedľa v nádobe. Pridáme jedno vajíčko, soľ, čierne mleté a grilovacie korenie, premiešame.
-
4
Zmes navrstvíme na omelety a položíme na polovičku narezané mrkvy.
-
5
Opatrne zrolujeme, zviažeme niťou a opatrne premiestnime na bravčovou masťou vymastený pekáč.
-
6
Do polovice pekáča nalejeme mäsový vývar, vložíme do neho 4 strúčiky cesnaku (celé), 2 vetvičky čerstvého rozmarínu a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 220°C 20 minút. Potom stíšime na 180°C a pečieme ešte 50 minút. Potom odkryjeme, zvýšime teplotu opäť na 220°C a necháme zapiecť do zlatista (nech sa každý riadi skúsenosťami so svojou rúrou).
-
7
Po upečení mäso vyberieme z pekáča a odstránime niť.
-
8
Výpek prepasírujeme a zahustíme solamylom.
-
9
Príloha: chlapi si vyžiadali tarhoňu, no ja s dcérou uprednostňujeme zdravšiu prílohu, ktorú si urobíme nasledovne. Na masle opečieme cibuľu a pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú tekvicu. Asi 5 minút opekáme a potom pridáme cícer (ten som namočila večer pred varením, a uvarila som ho v tlakovom hrnci, bol hotový za 15 minút). Potom pridáme soľ, korenie, vývar, rozmarín a tymián. Premiešame a podusíme 10 - 15 minút.
-
10
Pri servírovaní prelejeme mäso omáčkou a podávame. Dobrú chuť!
*****
Ďakujem za milý komentár.Odkedy pridávam recepty na varechu, snažím sa recepty vylepšovať ak sa dá :-)
skontrolovať odbornú terminológiu v receptoch.
Dakujem ti velmi pekne.Potesila si ma :-)
Dakujem