Štedrá mäsová roláda (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Náš dnešný obedík. Pre babskú polovičku rodiny so zdravšou tekvicovo-cícerovou prílohou, pre tú chlapskú tarhoňa.

Suroviny

Postup

  1. Mäso rozrežeme na veľký plát a naklepeme ho. Potrieme horčicou, osolíme a okoreníme.
  2. Prvá vrstva, ktorú dáme na mäso, bude vajíčková omeleta, ktorú si pripravíme z uvedených surovín. Urobíme dva kusy (1 omeleta - 2 vajíčka). Položíme ju na mäso. Na omelety dáme nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Druhú vrstvu si pripravíme nasledovne. Na bravčovej masti si osmahneme cibuľu a slaninu. Slaninu vypečieme a pridáme k nej huby. Trochu ešte smažíme, pridáme tri pretlačené strúčiky cesnaku, premiešame a odstavíme. Odstavenú zmes pridáme k bravčovému mletému mäsu, ktoré čaká vedľa v nádobe. Pridáme jedno vajíčko, soľ, čierne mleté a grilovacie korenie, premiešame.
  4. Zmes navrstvíme na omelety a položíme na polovičku narezané mrkvy.
  5. Opatrne zrolujeme, zviažeme niťou a opatrne premiestnime na bravčovou masťou vymastený pekáč.
  6. Do polovice pekáča nalejeme mäsový vývar, vložíme do neho 4 strúčiky cesnaku (celé), 2 vetvičky čerstvého rozmarínu a prikryjeme alobalom. Pečieme pri teplote 220°C 20 minút. Potom stíšime na 180°C a pečieme ešte 50 minút. Potom odkryjeme, zvýšime teplotu opäť na 220°C a necháme zapiecť do zlatista (nech sa každý riadi skúsenosťami so svojou rúrou).
  7. Po upečení mäso vyberieme z pekáča a odstránime niť.
  8. Výpek prepasírujeme a zahustíme solamylom.
  9. Príloha: chlapi si vyžiadali tarhoňu, no ja s dcérou uprednostňujeme zdravšiu prílohu, ktorú si urobíme nasledovne. Na masle opečieme cibuľu a pridáme k nej na malé kúsky nakrájanú tekvicu. Asi 5 minút opekáme a potom pridáme cícer (ten som namočila večer pred varením, a uvarila som ho v tlakovom hrnci, bol hotový za 15 minút). Potom pridáme soľ, korenie, vývar, rozmarín a tymián. Premiešame a podusíme 10 - 15 minút.
  10. Pri servírovaní prelejeme mäso omáčkou a podávame. Dobrú chuť!