Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez)

mariamka - fotkamariamka, 30. marca 2013
Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez)
Foto: mariamka

Šóška, šťaveľ, štiav... Ešte nerastie, ale ja som vyhrabala posledné chabé zásoby z mrazničky a keďže jej bolo pomenej, pridala som pór a zemiaky. Zobraziť celý popisŠóška, šťaveľ, štiav... Ešte nerastie, ale ja som vyhrabala posledné chabé zásoby z mrazničky a keďže jej bolo pomenej, pridala som pór a zemiaky. Výsledkom bola chutná, príjemne kyslastá osviežujúca krémová polievka. V sezóne varím čisto šťaveľovú.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

 alebo masť
2  PL
2 - 3  hrsť
1  ks
2- 3  ks
1  l
2 - 3  PL
podľa chuti alebo citrón




Postup

  1. 1

    Na oleji alebo masti urobíme svetlú zápražku. Pridáme nakrájaný šťaveľ a miešame, kým sa akoby "rozpustí" na kašu. Pridáme nakrájanú zelenú časť póru, spolu popražíme. Zalejeme studenou vodou cca 0,5 l za stáleho šľahanie metličkou, aby sme rozmiešali múku. Osolíme, hneď môžeme pridať pokrájané zemiaky a zo 2 bobkové listy. Zakryjeme a varíme do mäkka.

  2. 2

    Keď sú zemiaky uvarené, urobíme si zátrepku z hladkej múky a mlieka, vlejeme do polievky, prilejeme zvyšné mlieko, množstvo podľa potreby, koľko polievky chceme mať. Na toto množstvo surovín som dala 1 liter, my máme radi tieto polievočky krémovejšie.

  3. 3

    Už len necháme spolu povariť, podľa chuti dosolíme a dokyslíme - finta, aby sa mliečne polievky nezrazili, je taká, že odoberieme horúcu polievku do naberačky, okyslíme iba toto množstvo, rozmiešame a až potom vlejeme do zvyšnej polievky, zaručene sa nezrazí. Keď varím čisto zo šťaveľu, ani kysliť netreba, sám osebe je dostatočne kyslý. Teraz sa troška octu žiadalo. Pridáme posekaný kôpor a hotovo! Dobrú chuť.

  4. 4

    Dodatok: Dnes som konečne varila polievočku z čerstvého šťaveľu bez zemiakov a bez póru, takú máme najradšej. Toto je dávka šťaveľu, ktorú som použila.

    Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez) - obrázok 4
  5. 5

    Šťaveľ pridaný do zásmažky. Úplne stratí na objeme.

    Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez) - obrázok 5
  6. 6

    Po zaliatí vodou a prevarení som zaliala zátrepkou z mlieka a hladkej múky a nechala zhustnúť. A tu je hotová svieža krémová polievočka.

    Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez) - obrázok 6

Diskusia k receptu

turistka
@Mariamka , keď chodím po lúkach občas si hodím do úst a žujem štiav, je to vysoký lúčna bylina. No v lesoch rastie šťavel, ktorý ma tiež ľudovú prezývku - zajačia tráva - je to pekný porast zelených trojlístkov. Obidve bylinky sú kyslé. Mne chutia. Ktorú z týchto rastliniek používaš na varenie? Onedlho sa zazelenajú lúky, tak si môžem nazbierať. U nás sa totiž nepoužívali na varenie, tak vyskúšam.
mariamka
ja používam náš "hronský" :) rastie hojne na hrádzi pri Hrone, dal by sa kosou kosiť :) je skôr nižší, svieži, kyselkavý, z mladého sa dajú použiť aj stonky, tie majú ten správny říz. Ale dá sa pestovať normálne v záhrade, mamina ho má, ale ten je vyšší, asi nejak prešľachtený. Hľadala som nejaký obrázok tento sa najviac podobá na ten náš.

mariamka
keď je sezóna, varím ho aj 2x týždenne, moji chlapi sa po ňom idú "utloucť" postup takýto istý, ale už bez póru a bez zemiakov, iba čistý šťaveľ /u nás ho voláme šóška, vtedy ho treba dať hodne. niekto pustí ešte do polievky uvariť zopár vajec alebo si pridá varené vajíčko do taniera, u nás sa to neujalo
turistka
@Mariamka , tak to je štiav - vysoká lúčna rastlina, to odtrhnem celú rastlinku a potom žujem byľ. Som rada, že si dala obrázok. Cez sezónu vyskúšam uvariť. Prajem veselé veľkonočné sviatky :-)
babka1952
U nás sa štiav volá "šóška", neviem prečo, ale polievku z nej milujem.
mesiar50
Šóšku máme radi,ale ju robievam ako prívarok a vpúšťam do nej surové vajcia.Prvý krát počujem resp.čítam o polievke. Zaujímavé ,velmi ma to zaujalo.
Uložím v budúcnosti vyskúšam.Vďaka
mariamka
@mesiar50 ja robim nieco medzi polievkou a privarkom,, take polotekute, kremove, da sa o jest s chlebikom, aj bez,, teple - studene, s vajcom aj bez,, toto je jedno z troch jedal (huspenina, zemiakovy salat, soska) co vie moj drahy jest 5x denne v ktorukolvek dennu-nocnu hodinu,, a moje deti pomaly a isto po nom :) dakujem ze zaujem _)
mesiar50
Mám rád kysnuté knedle.Podla teba by pasovali k tvojmu šóškovému jedlu kysnuté parené knedle ?
Vďaka
mariamka
samozrejme, ...s maskom, ci bez, ako bonus daky flas dusenej hovadziny alebo perkelt kuraci ci bravcovy ako sa bezne k takymto sladko-kyslym omackam podava, ale u nas sa to jedava od malicka samotne s chlebikom, kedze je to taka sezonna zalezitost
mariamka
dnes som varila z čerstvého šťaveľu a pridala pár fotiek, keď chcete, pozrite sa :)
mariamka
dakujem, ze ste vyhrabali tento moj stary recept :) no ja som veru varila ale pomaly bude aj po sezone a nemam nic namrazene, musim vybehnut :)
motyka
Šťavelu, púpavy aj žihľavy máme v záhrade plno. Určite vyskúšam Tvoje recepty. Obdivujem Tvoju nápaditosť a praktické a dobré recepty. Ďakujem.
motyka
Tá burinka sa mi zdá akoby povedomá, ale nie som si istá. Pozriem na jar. Ale aby som niekoho nepriotrávila. Ale tieto trávičkové šaláty jeme len my - baby. Mužská časť - len klasiku.
marianne
toto si @mariamka musím uložiť, minulý rok som mala toľko šťavelu,že som nevedela čo s ním a nikto ho ani nechcel na kuchtenie..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia