Šťaveľová polievka s pórom a zemiakmi (alebo aj bez)

Autor receptu: mariamka

Šóška, šťaveľ, štiav... Ešte nerastie, ale ja som vyhrabala posledné chabé zásoby z mrazničky a keďže jej bolo pomenej, pridala som pór a zemiaky. Výsledkom bola chutná, príjemne kyslastá osviežujúca krémová polievka. V sezóne varím čisto šťaveľovú.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na oleji alebo masti urobíme svetlú zápražku. Pridáme nakrájaný šťaveľ a miešame, kým sa akoby "rozpustí" na kašu. Pridáme nakrájanú zelenú časť póru, spolu popražíme. Zalejeme studenou vodou cca 0,5 l za stáleho šľahanie metličkou, aby sme rozmiešali múku. Osolíme, hneď môžeme pridať pokrájané zemiaky a zo 2 bobkové listy. Zakryjeme a varíme do mäkka.
  2. Keď sú zemiaky uvarené, urobíme si zátrepku z hladkej múky a mlieka, vlejeme do polievky, prilejeme zvyšné mlieko, množstvo podľa potreby, koľko polievky chceme mať. Na toto množstvo surovín som dala 1 liter, my máme radi tieto polievočky krémovejšie.
  3. Už len necháme spolu povariť, podľa chuti dosolíme a dokyslíme - finta, aby sa mliečne polievky nezrazili, je taká, že odoberieme horúcu polievku do naberačky, okyslíme iba toto množstvo, rozmiešame a až potom vlejeme do zvyšnej polievky, zaručene sa nezrazí. Keď varím čisto zo šťaveľu, ani kysliť netreba, sám osebe je dostatočne kyslý. Teraz sa troška octu žiadalo. Pridáme posekaný kôpor a hotovo! Dobrú chuť.
  4. Dodatok: Dnes som konečne varila polievočku z čerstvého šťaveľu bez zemiakov a bez póru, takú máme najradšej. Toto je dávka šťaveľu, ktorú som použila.
  5. Šťaveľ pridaný do zásmažky. Úplne stratí na objeme.
  6. Po zaliatí vodou a prevarení som zaliala zátrepkou z mlieka a hladkej múky a nechala zhustnúť. A tu je hotová svieža krémová polievočka.