Semizotu Salatası

cesminaz - fotkacesminaz, 17. júna 2014
Semizotu Salatası
Foto: cesminaz

Dalšia rastlinka,alebo takpovediac "Divá zeleninka" :-)) ktorej konzumovaním naplníme nielen svoje bruško,ale najmä poslúžime nášmu zdraviu ovela viac,než by ste si mysleli.. ;-P

10 minút
príprava

Suroviny

podľa potreby
podla chuti




Postup

  1. 1

    Latinské meno "Portulaca Oleracea"...slovensky známa ako "Šrucha Zelená"..No a v Turecku pod názvom Semizotu :-P Kedže moja svokrička pochádza z nádhernej zelenej dedinky,mám to šťastie sa od nej veľa učiť o jedlých rastlinkách ;-) z ktorých je u nich dennodenne pripravovaný skvelý a zdraviu prospešný pokrm.A táto rastlinka je tiež jedna z nich..pozerala som ju už horedole od jari,ale nikde som ju nenašla :-(( ..až som na ňu natrafila v svojej záhrade rovno medzi paradajkami :-DD..nechala som ju troška podrásť,lebo bola velmi malinká..no a teraz vám ju ponúkam ;-D

    Semizotu Salatası - obrázok 1
  2. 2

    Zbierate všetko,vlastne rastlinku vytrhnete s koreňom a potom koreň odrežete..rastlinka je jednoročná,takže nemusí sa koreň nechávať v zemi :-) ..umyjete,pokrájate do jednej misy,trocha osolíte,pokvapkáte citronom a pridáte kvapku oleja atd..Olej môžte dať podľa vašej chuti :-) Mladá rastlinka má kyslovkavú,trocha slanú chuť a v stopách pripomína orechy.Tie staršie sú už trpkasté,ale pravdaže tiež použitelné!!! Farbu ma spinavozelenu,konce smerom do tmavoruzova-purpurova.. Premiešate a môžte podávať..ale ak ho nechate 15minut postat,bude este lepsi ;-D Dobrú chuť a na Vaše zdravie....

    Semizotu Salatası - obrázok 2
  3. 3

    Semizotu sa dáva taktiež do miešaných šalátov.Môžte si ho pripraviť takto ako ja,alebo napriklad ho zmiešať s tureckým alebo feta syrom..alebo paradajkami,uhorkami..ako len chcete ;-) Dokonca ho môžte pridať aj do ovocných šalátov! Semizotu má 0 kalorií,takže je velmi ideálny pri diéte. No a Semizotu sa taktiež používa aj na varenie.Môžte z neho spraviť fakt všeliaké pokrmy,napr. do polievky,do ryže,ako plnku,udusiť ho na masle,alebo s jogurtom...je velmi veľa možností ;-P

  4. 4

    Liečivé účinky... Je velmi účinný a pomáha pri nadbytočnej kyseline žalúdka,znižuje cholesterol,podporuje činnosť srdca a vraj ked ho rozhryzjete a držíte šťavu v ústach,pomáha pri uvolnených a krvácajúcich zuboch,ktorých príčinou je zápal dasien.Rýchlo navracia diasnam zdravie a pružnom,čím navráti vašim zubom znova ich silu ;-P Semizotu je v Turecku lekármi nazývaný aj "Omega3 Deposu" čo znamená "sklad Omega3"..a to preto,že táto rastlinka obsahuje-skladuje veľké množstvo mastných kyselín Omega3,čo znamená že má velmi dobré antioxidačné účinky...Dalej obsahuje aj velké množstvo vitamínu C,mineralne látky,dalej Magnezium,Calcium,Kalium,Železo,Zinok,Alkaloidy,Flavonoidy,Cumarin,Saponin,Sitosterol a menšie množstvá vitaminu A,B a E.Je velmi dobrým a účinným pomocníkom pri chudnutí,a to nielen pre svoj antioxidačný účinok,ale aj preto,že obsahuje 0 kalorií..;-P Tak prečo urobiť tú chybu a stúpať po tejto rastlinke,ked jej konzumáciou môžme nášmu zdraviu velmi pomôcť..alebo udržať si ho! Ved zdravie máme len jedno.. :-)

Diskusia k receptu

frezia68
Len som otvorila Varechu,už je tu zas niečo,čo nepoznám,ale by som chcela.Len kde natrafím na semizotu tu u nás?Idem sa s ňou lepšie zoznámiť na Google,možná poradi? Lebo také rastlinky asi všetci potrebujeme.Zasa si poučila a preto máš ***** :-)
kukulienka71
to je portulaka, vie pekne potrápiť tých, ktorí chcú mať hriadky bez burinky:-) v šľachtenej forme má krásne pestrofarebné kvietky a veľmi dobre znáša sucho. Mám pár malinkých, ešte nevykopaných... počkám, kým "stučnejú" a ochutnám, viem, že je jedlá, si super, že sa tu delíš s receptami takými neobvyklými:-)
1x safran
afataga
ja by som okostovala, len kde vziat tu zelinu a nekradnut? :-)
mariamka
ani nesranduj, tato pliaga hriadkova ze je jedla a osozna??! :)) som sa jej kolko natrhala,, mat tak v roku tisicdevatstopatsto varechu, boli by sme mudrejsi, este ze tu mame odvaznu burinologicku @cesminku :) nestiham vsetko komentovat ale reflektujem, jedno lepsie ako druhe. asi pojdem na prieskum k mamke do zahrady, bude sa divit ze patram po burine :) vyborne!
methi
Tuto rastlinku nepoznam, super, dakujem za zaujimavost, hned si idem pohladat o nej viac.
cesminaz
@frezia ..dakujem za mile slova aj za hviezdicky ;-) Pozri si na nete,je o nej pisane kadeco zaujimave! Tukni si Srucha Zelena alebo Portulak ako vravy @kukulienka a tam sa uz dozvies aj to ze kde najcastejsie rastie..Ale inak rastie v blizkosti ludi,cize vo dvore a v zahradach ;-)) @kukulienka ..aj po nemecky sa to vola Portulak :-) Je to presne ako vravis,rastie cloveku priamo v "zahrade"!! Aj ja som ich zbadala malinke medzi vysadenimi paradajkami v zahrade a nechala som ich dorast ;-P Niekolko som uz vybrala na salat,ale este tam mam asi na 2krat :-) @afataga @frezia :-)))) ..to je tento svet uz tak daleko,ze budeme druhemu zo zahrady "burinu" kradnut????? :-)))))) @afataga ..pokukaj sa vo svojej zahrade a ak nemas,tak chod do kamaratkinej zahrady ;-))
cesminaz
@mariamka :-))) s takymito vecami,by som sa srandovat neopovazila ;-P ..no vidis,aka skoda :-(( ty si si ju uz zo zahradky vytrhala...tak teraz musis ist k mame sa pokukat! Bude mat radost,ak jej vycistis zahradu ;-))) @methi ..na nete o nej urcite najdes vsetko,najrychlejsie ju najdes pod jej latinskym nazvom :-)
izabella929
@cesminaz...t úto rastlinu poznám ako burinu...do kelu, ma nikdy nenapadlo, že je jedlá..tento týždeň som kopala paspriku a paradajky, videla som ju tam...ťažko mi išla zo zemi, tadšej sa roztrhla, než by mi vyšla celá zo zemi....prekvapila si ma zase veľmi...díky zo školu života...)
alena45
ja som ju už minulý rok skúšala, aj mame som hovorila, nech mi ju nechá na hriadke, že večer spravím šalát. "No si Ty normálna ? "- smiala sa, a nechcela ani ochutnať. Odtrhala som len lístky, stonky som nedala, takže to nebolo ani cítiť. Už som videla nové prírastky, urobím znova.
1x jerica
mijaita
Už také pátrám, kamarádka z vesnice přislíbila, tak jsem zvědavá. "Trávy" já ráda !
marianne
sak som toho vyskubala pol zahrady predvcerom ako burinu...kde si bola doteraz ha @cezminka ? Ty jednoducho exelujes dievca:-)
cesminaz
@izabelka ..kym mi ju svokra neukazala,aj ja som ju poznala len ako burinu :-)))..a cudovala by si sa,ze kolko "burin" je este jedlich ;-D Ked sa priliz drzi v zemi,tak ju treba odseknut nozikom od korena a tak zbierat :-) ..aj mne rastie medzi paradajkami a paprikou..asi sa jej tam paci ;-)) @alena45 ..moja mama reagovala este na zaciatku pred rokmi tak isto..nechcela nic "vobec" ochutnat :-(( ..vraj ja mozem jest ked chcem,ale ona burinu jest nebude! Ale potom si nato niako zvykla a teraz zje bez reci co nazbieram ;-D Ja som sa tiez vselico od babky naucila o rastlinach,najmä z ktorych sa caj a masticka robi.A taktiez mala zahradu a trhala z nej burinu..a my sme si to zapamätali ako "zakerna burina" :-))) ...ale mozno je to v inej krajine "zdrava zeleninka" co my tu u nas povazujeme za burinu! A je mozne,ze prave to co my zbierame-zase oni nepoznaju...vsetko je mozne :-) No vdaka mojej svokre,som spoznala uz vela jedlych rastliniek ;-P @mijaita :-) .."travy" su zdrave ;-))) @Marianne ...a co mam robit,ked ty si taka rychla????-to si s tym cistenim zahrady nevedela 2dni pockat??!! :-)))) ..no a teraz vidis :-(( kolko "OMEGA3" si si vysklbala... :-)))
lacquer
Super...ja to pestujem v kvetinaci s oleandrom, aby mu nevysychala zem a povazovala som to za celkom peknu burinku. Hned v sobotu na chalupe z nej ochutnam.
methi
@lacquer len pozor na to, oleander je jedovata rastlina. Ci sa ta tvoja burina moze jest, ked ju s oleandrom pestujes si radsej zisti (aby som zasa nesirila zbytocne paniku, len upozornujem).
daguska
Zaujimave.Tiez sa to tu vyskytuje hojne.Myslela som si,ze je to burina.
cesminaz
@lacquer ..ano su ludia,ktory to maju v kvetinaci,ako niaku okrasnu rastlinku :-) ..ale radsej by si mala dat pozor co sa tyka tvojej "burinky"..kedze ako pises,rastu spolu v jednom kvetinaci s oleandrom.. @methi ma pravdu,treba byt opatrny.Ja ti odporucam radsej nejest to..popozeraj sa radsej na chalupe v zahrade medzi paradajkami atd..tam sa tejto rastlinke velmi paci :-P "Istota je istota" @methi :-) @chutimi :-) @daguska ..velmi vela ludi si mysli to iste.. :-)
havino
jeminenku, čo človek sa tu nedozvie, už som aj pogoglila obrázky, ale bud mám dobre vypleté, riadky musia byť od buriny čisté :-) u mňa, alebo ju nemám, alebo ju v malom nepoznám, no asi nechám podozrivé dorásť
cesminaz
@havino .. :-))) tak to mas asi poriadne vyplete!! V malom vyzera celkom tak isto ako vo velkom ;-) ..urob ako vravis..nechaj vsetko podozrive ;-))) @liama ..tak to ti neviem povedat."Skuracka" je asi ludovy nazov hm? Kazda rastlina ma niaky ten svoj ludovy nazov,a nie len jeden ale viacero.. Oficialne sa tato rastlina vola "Srucha Zelena",ludove nazvy jej neviem.Mozes si hodit do googla jej latinske meno a vyjdu ti velmi vela obrazkou o nej,a tam uvidis,ci je to ta "skuracka" alebo nie :-)
evanaaa
To je tá plazivá burina, čo rastie do tvaru hviezdice? Alebo možno má aj nejedlú príbuznú, tak ako niektoré huby, čo sa podobajú, ak je to ono, tak sa zle vytrháva, ale že by sa dala aj jesť? Táto Varecha je hotová encyklopédia, nájdeme a dozvieme sa aj čo nechceme a nehľadáme. Ani by ma nenapadlo, že nejaká burina je jedlá. Tak sa naplní proroctvo, že budeme tak hľadovať, že budeme aj trávu jesť. A aj vďaka tebe, @cesminaz :))))
eviana
@cesminkaz , cozeeee? Kukam ako puk, toto je jedlé? A že do šalátika... máš môj obrovský obdiv za všetky tie novinky ba priam senzácie receptové, čo tu pridávaš ;)
zinnajdha
Portulaku (myslím, že štrucha je český názov portulaky) ako kvietok sejem vždy na jar, málokedy sa vydarí. No nepamätám sa na to, že by som pri čistení záhonov našla portulaku zelenú. Zrejme treba lepšie pozerať, čo vytrhávam...
1x safran
edith
ak zoženiem určite vyskúšam ... ukladám
babkamt
som prekvapená, z čoho si spravila chutný šalát. Mne rastie táto "burina" v záhrade. Nestačím ju trhať. Recept si uložím do kk.
lianka
Neviem či je to ono, no my ju voláme , že mastná zelina, je to dobrá pliaga v záhrade, ale tiež som nevedela, že je jedlá.
gabriele
je to uzasna zelenina...vyborna na salat ako napr.tento...alebo do besamelovej omacky...alebo do polievky...ja ju mam najradsej s volskym okom...aj u nas sa jej tento rok dari, tak sa tesim... @Kukulienka71 ty by si aj na trh s nou mohla ist :)...mas jej neurekom...my sme trochu zemepisne vyssie, tak u nas sa este len rozhliada...co a kde by zanešvarila ...ale ma odpustene lebo ju mame velmi radi :)


kukulienka71
@Gabriele (20.6.2016 18:53)

hah, si ma rozosmiala, že na trh...by ma asi poniektorí neinformovaní hnali:-DD máme ju peknú, lebo to je miesto rajčiniek a paprík, celý deň zaliate slnkom a dobrá pôda tam je. S volským okom sa mi tiež veľmi páči, vďaka za nápad:-)
jerica
táto, "akože burina" bola u nás dnes na raňajky , dobre ochutené kombinovné s ľadovým šalátom granátové jablko, s balsamikom, výborné. U nás rastie celé leto. Predtým do kompostu.


cesminaz
Velmi sa tesim,ked vidim ze ste si podaktori spomenuli na moj recept a tato zdraviu prospesna "zeleninka" nezapadla prachom :-) Mila @kuku lienka mas ju krasnu! Kludne z nej pouzi aj vo väcsom mnozstve do jedla,celkom ako spenat :-) @gabriele ma pravdu,aj na trh mozes ist :-) A vies,ze v Nemecku a Rakusku ju veru na trhoch najdes!?..a aj by si si zarobila :-) @jerica mila..no super ranajky ;-P Tesim sa,ze chutilo.Aj u nas rastie po cele leto,najlepsie sa im paci medzi paprikou a paradajkami ako pise @kuku :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia