Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej fotorecept

mariamka - fotkamariamka, 30. júna 2014
Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept)
Foto: mariamka

Nie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je Zobraziť celý popisNie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je recept z jej kuchárky Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha z roku 1930.

10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g (stehno, karé)
1 - 2 ks
1 - 2 strúčik
1 ČL
 podľa chuti
5 PL
400 g
1 PL
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Suroviny, ktoré potrebujeme. Je ich naozaj málo. Ja som nepovinne pridala cesnak a MČK. A neskôr jednu chilli papričku. Chýba mi tam ešte sladká mletá paprika a bravčová masť.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Celý recept je veľmi jednoduchý. Napokon, tak sa varilo v minulosti - z mála veľa a chutne. Rozpálime lyžicu bravčovej masti.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Speníme do sklovita. Hrniec odtiahneme nabok a pridáme mletú sladkú papriku.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A hneď mäso nakrájané na kocky alebo rezance. Opražíme, až sa mäsko zatiahne, osolíme a okoreníme. Podlejeme do výšky mäsa, zakryjeme a dusíme cca 1 hodinu, podľa druhu mäsa. Ja som mala karé, presne mu tá hodina stačila. Nezabudnite občas kontrolovať, premiešať a podľa potreby podlievať.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je mäso mäkké, je čas pridať ryžu. Ja som ju tradične prepláchla, bolo jej presne 5 PL. Zalejeme vodou, iba tak, aby bolo všetko iba mierne ponorené. Zakryjeme a dusíme asi toľko, čo ryža potrebuje, 15-20 minút.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď máme ryžu uvarenú, pridáme pokrájané lúpané rajčiny aj s nálevom. V tomto momente ochutnajte, mne sa tam žiadalo trošku cukru, soli a niečo pálivé. Opäť prikryjeme a už len necháme všetko dôjsť a chute spojiť (5-10 min.). Je dôležité mať ryžu uvarenú už pred pridaním paradajok, lebo potom už nezmäkne, aspoň tak tvrdí p. Vansová.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na dozdobenie som použila petržlenovú vňať, ale iste by pasovala aj bazalka alebo ligurček.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Príprava síce trvá trošku dlhšie, ale iba z hľadiska času, nie práce :) Ale zas je to len relatívne, ak sa použije napr. kuracie mäso, bude to doslova minútka. Ako príloha stačí už iba nejaký čerstvý šalát.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    A ešte recept v pôvodnom znení. Prečítajte si krásnu knihu, inšpirujte sa a užite si chutné jedlo s nádychom minulosti.

    Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

mata3636
Pekný recept. Ľahký na prípravu, so šalátom nie veľmi ťažký na trávenie. Ukladám, vyskúšam 5*
kukulienka71
@mariamka , krásne úvodné foto, veľmi sa ti podarilo! mäsko na srbský spôsob som zvykla robiť s lečom, alebo s čerstvou paprikou, paradajkou a vždy bola k tomu ryža, máme radi túto kombináciu. Pekný recept aj toto z tej starej kuchárskej knižky, čas sa mi zdá trocha dlhý na karé, skúsim dať ryžu hneď po opražení mäsa.
mariamka
dakujem damy
@motamita3 to musi byt ale velmi dobra nevesta :)
@micanela mozno v antikvariatoch,
@bamkamt , @danda3 .. dakujem, to je pocta od takych kucharok, ale toto sa vari samo :)
@safran zial, aj ja mam iba elektronicku verziu, myslela som virtualne listovanie :) nema sice ten prezitok coby knizna verzia, ale tak "nova doba" :)
Ak sa vam podari otvorit ten odkaz v bode 9, je tam k dispozicii cela kniha v digitalizovanej forme zo Zlateho fondu s kopou krasnych receptov a myslienok, napriklad:
"Zachovajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než apatéka. A že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti."
safran
slepá som bola? odkaz na knihu ide otvoriť :-) tak dostali čitatelia Tvojho receptu dupľu :-) ale nechtiac :-)
mariamka
@safran to jedna mila varechacka mi dala rozumy, ako sa take odkazy davaju, tak troska machrujem :) ale diky aj za tvoj, moznost volby je vzdy fajn :)
izabella929
vyzerá to nie len krásne ale aj chutne.-) čítala som T. Vansovej recepty..páčia sa mi a sú veľmi zaujímavé...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia