Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej fotorecept
Foto: mariamka
Nie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je Zobraziť celý popisNie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je recept z jej kuchárky Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha z roku 1930.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Suroviny, ktoré potrebujeme. Je ich naozaj málo. Ja som nepovinne pridala cesnak a MČK. A neskôr jednu chilli papričku. Chýba mi tam ešte sladká mletá paprika a bravčová masť.
-
2
Celý recept je veľmi jednoduchý. Napokon, tak sa varilo v minulosti - z mála veľa a chutne. Rozpálime lyžicu bravčovej masti.
-
3
Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Speníme do sklovita. Hrniec odtiahneme nabok a pridáme mletú sladkú papriku.
-
4
A hneď mäso nakrájané na kocky alebo rezance. Opražíme, až sa mäsko zatiahne, osolíme a okoreníme. Podlejeme do výšky mäsa, zakryjeme a dusíme cca 1 hodinu, podľa druhu mäsa. Ja som mala karé, presne mu tá hodina stačila. Nezabudnite občas kontrolovať, premiešať a podľa potreby podlievať.
-
5
Keď je mäso mäkké, je čas pridať ryžu. Ja som ju tradične prepláchla, bolo jej presne 5 PL. Zalejeme vodou, iba tak, aby bolo všetko iba mierne ponorené. Zakryjeme a dusíme asi toľko, čo ryža potrebuje, 15-20 minút.
-
6
Keď máme ryžu uvarenú, pridáme pokrájané lúpané rajčiny aj s nálevom. V tomto momente ochutnajte, mne sa tam žiadalo trošku cukru, soli a niečo pálivé. Opäť prikryjeme a už len necháme všetko dôjsť a chute spojiť (5-10 min.). Je dôležité mať ryžu uvarenú už pred pridaním paradajok, lebo potom už nezmäkne, aspoň tak tvrdí p. Vansová.
-
7
Na dozdobenie som použila petržlenovú vňať, ale iste by pasovala aj bazalka alebo ligurček.
-
8
Príprava síce trvá trošku dlhšie, ale iba z hľadiska času, nie práce :) Ale zas je to len relatívne, ak sa použije napr. kuracie mäso, bude to doslova minútka. Ako príloha stačí už iba nejaký čerstvý šalát.
-
9
A ešte recept v pôvodnom znení. Prečítajte si krásnu knihu, inšpirujte sa a užite si chutné jedlo s nádychom minulosti.
@kukulienka71 ja mam vseobecne problem s tymi casmi, asi mi idu pomalsie hodiny :)
a veru som ešte neskúšala ani jeden, čítajú sa výborne :-) je super, že si sem recept pridala, je ich tam ešte hodne, hádam si vyberieš ešte. Knihu ticho závidím.
@motamita3 to musi byt ale velmi dobra nevesta :)
@micanela mozno v antikvariatoch,
@bamkamt , @danda3 .. dakujem, to je pocta od takych kucharok, ale toto sa vari samo :)
@safran zial, aj ja mam iba elektronicku verziu, myslela som virtualne listovanie :) nema sice ten prezitok coby knizna verzia, ale tak "nova doba" :)
Ak sa vam podari otvorit ten odkaz v bode 9, je tam k dispozicii cela kniha v digitalizovanej forme zo Zlateho fondu s kopou krasnych receptov a myslienok, napriklad:
"Zachovajte si, že kuchyňa je pre udržanie ľudského zdravia omnoho dôležitejšia než apatéka. A že poriadna kuchyňa je známkou dokonalej domácnosti."