Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Nie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je recept z jej kuchárky Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha z roku 1930.

10 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suroviny, ktoré potrebujeme. Je ich naozaj málo. Ja som nepovinne pridala cesnak a MČK. A neskôr jednu chilli papričku. Chýba mi tam ešte sladká mletá paprika a bravčová masť.
  2. Celý recept je veľmi jednoduchý. Napokon, tak sa varilo v minulosti - z mála veľa a chutne. Rozpálime lyžicu bravčovej masti.
  3. Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Speníme do sklovita. Hrniec odtiahneme nabok a pridáme mletú sladkú papriku.
  4. A hneď mäso nakrájané na kocky alebo rezance. Opražíme, až sa mäsko zatiahne, osolíme a okoreníme. Podlejeme do výšky mäsa, zakryjeme a dusíme cca 1 hodinu, podľa druhu mäsa. Ja som mala karé, presne mu tá hodina stačila. Nezabudnite občas kontrolovať, premiešať a podľa potreby podlievať.
  5. Keď je mäso mäkké, je čas pridať ryžu. Ja som ju tradične prepláchla, bolo jej presne 5 PL. Zalejeme vodou, iba tak, aby bolo všetko iba mierne ponorené. Zakryjeme a dusíme asi toľko, čo ryža potrebuje, 15-20 minút.
  6. Keď máme ryžu uvarenú, pridáme pokrájané lúpané rajčiny aj s nálevom. V tomto momente ochutnajte, mne sa tam žiadalo trošku cukru, soli a niečo pálivé. Opäť prikryjeme a už len necháme všetko dôjsť a chute spojiť (5-10 min.). Je dôležité mať ryžu uvarenú už pred pridaním paradajok, lebo potom už nezmäkne, aspoň tak tvrdí p. Vansová.
  7. Na dozdobenie som použila petržlenovú vňať, ale iste by pasovala aj bazalka alebo ligurček.
  8. Príprava síce trvá trošku dlhšie, ale iba z hľadiska času, nie práce :) Ale zas je to len relatívne, ak sa použije napr. kuracie mäso, bude to doslova minútka. Ako príloha stačí už iba nejaký čerstvý šalát.
  9. A ešte recept v pôvodnom znení. Prečítajte si krásnu knihu, inšpirujte sa a užite si chutné jedlo s nádychom minulosti.