Špenátový börek zo zemiakového cesta (Ispanaklı börek) fotorecept
Foto: cesminaz
Je sezóna špenátu, tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálnička. Ponúkam Vám veľmi jednoduchý fantasticky chutný börek, ale tentoraz zo Zobraziť celý popisJe sezóna špenátu, tak sa snažím ho rôzne denne zaradiť do nášho jedálnička. Ponúkam Vám veľmi jednoduchý fantasticky chutný börek, ale tentoraz zo zemiakového cesta :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/04/ispanakl-borek-spenatovy-borek-zo.html?m=1
Suroviny
700 g |
|
1 ks surový |
|
cca 4,5 dl |
|
0,5 dl |
|
21 g čerstvé |
|
1 PL |
|
2 KL |
|
Plnka: | |
350 g čerstvý |
|
(alebo iný syr na plátky) |
|
150 g |
|
2 ks |
|
|
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Na posyp: | |
|
|
|
Postup
-
1
Najprv v miske lyžicou premiešame múku s cukrom a so soľou. Následne dáme do múky na jemno postrúhaný surový zemiak, ktorý poriadne premiešame s múkou. Pridáme olej a v 3 dl vody rozmiešané droždie. Tých zvyšných cca 1,5 dl vody prilievame postupne počas vypracúvania cesta. Za každým priliatím treba tekutinu poriadne zapracovať do cesta a tým vlastne dostaneme nadýchané ľahké cesto. Výsledné cesto má byť ľahké, kypré a začína sa už oddeľovať od misky. Cesto nakoniec len pomocou trochy múky kratučko premiesime, aby sme dostali tvar bochníka. Poprášime múkou a necháme cca 45 minút kysnúť.
-
2
Ako plnku si zatiaľ pripravíme špenát, ja mám vlastný zo záhradky :-) Ďalej 1 koliesko tureckého kravského syra v slanom náleve, to je cca 150 g. Ale môžete ho bez problémov nahradiť aj kravskou hrudkou. Ďalej pár plátkov tvrdého syra a 2 paradajky. Ak chcete, kľudne môžete pridať aj mozzarellu, alebo pridať pre chuť aj 1-2 strúčiky cesnaku.
-
3
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Na jednu stranu rozmrvíme najprv polku tureckého syra a naň uložíme polovicu špenátu. Špenát osolíme a poukladáme pár plátkov syra a na plátky pokrájanú paradajku. Podľa potreby ešte trocha osolíme a prikryjeme druhou stranou cesta. Okraje stlačiť vôbec netreba :-) Nakoniec börek preložíme na plech s papierom.
-
4
Natrieme vrch vajcom, ktoré sme rozmiešali s 1 PL jogurtu a posypeme rôznymi semienkami. Ja som dala sezam a ľan, ale vždy dávam aj černušku, ktorá dáva pečivu jeho typickú tureckú chuť ;-P Börek dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 190 °C na 30minút. Ale pre istotu si to treba sledovať, lebo každá rúra trocha inak pečie.
-
5
Upečený börek necháme chvílku vychladnúť.
-
6
Börek je veľmi chutný, cesto ľahučké a veľmi fajné, mäkké. Plnka šťavnatá a výbornej chuti :-) Podľa chuti sa börek podáva s polievkou, pohárom Ayranu, alebo aj so šalátom. Prajem dobrú chuť!
-
7
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
:-))) ty robíš ale fóry :-)) My máme špenát velmi radi a tento börek je fakt úžasný. Práve včera som riedila špenát, lebo som ho pravdepodobne nasadila prihusto :-)) Tak už teraz znova rozmýšlam, že čo s ním... :-) Darmo, je špenátová sezóna :-) Pekne pozdravujem.
Bolo to tak trocha hranie na popolušku :-) Miestami bol fakt primalý, ale teraz hádam pohne všade rovnako :-)
Dakujem za milý komentík, teší ma, že sa ti moje recepty páčia :-) A som velmi rada, že si bola s výsledkom spokojná a že börek chutil. Vdaka pekne za odozvu, pekný večer :-)
:-))
Milá @motyka , budem rada ak vyskúšaš :-) Kludne daj taký syr, aký uznáš za vhodný. U nás napríklad v Aldi predávajú Dánsky syr v slanom náleve v 200g baleniach. Ten je tiež velmi dobrý, celkom ako turecký kravský syr :-) Daj potom prosím vedieť ako vám chutilo. Pozdravujem.
Super, to som velmi rada, že chutilo a že si bola s receptom spokojná :-) Dakujem za tvoju odozvu.