Foto: irenaw
na 200 °C
Suroviny
1. deň večer: | |
1 PL |
|
200 g |
|
200 ml |
|
2. deň ráno: | |
100 ml |
|
200 ml |
|
100 g |
|
2 ks |
|
100 g |
|
250 g |
|
štipka |
|
Po 2 - 3 hodinách: | |
250 g |
|
2 ČL |
|
2 ČL |
|
50 g |
|
70 g |
|
50 g |
|
Na dokončenie: | |
podľa potreby |
|
1 ks |
|
30 g |
|
Postup
-
1
Postup na založenie chlebového kvásku nájdete napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html.
- 2
1. deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 200 g hladkej špaldovej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, zatvoríme a dáme na teplé miesto.
- 3
2. deň ráno nájdeme v mise niečo takéto:
- 4
Nezabudneme lyžicu odobrať, zmiešať s múkou a odložiť do chladničky. Potom pridáme smotanu na šľahanie (nevyšľahanú), vlažnú vodu, špaldový sirup, žĺtky, roztopené a vychladnuté maslo, múku a štipku soli. Vymiešame riedke cesto a dáme opäť do tepla na 2-3 hodiny, kým cesto nezväčší objem na cca dvojnásobok.
- 5
Keď predcesto podkyslo, pridáme hladkú špaldovú múku, cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, umyté brusnice, posekané mandle a dôkladne vymiesime cesto. Malo by byť pružné a len mierne lepivé. Ak treba pridajte trochu múky. Opäť zatvoríme a necháme stáť asi tak hodinu, až sa cesto opäť začne dvíhať. Netreba, aby malo dvojnásobný objem, ešte bude mať dosť času podkysnúť. Malo by vyzerať nejak takto:
- 6
Rímsky hrniec namočíme do teplej vody. Keď je cesto podkysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, jemne vytiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Necháme 10 minút odpočinúť. Z cesta vyformujeme valec.
- 7
Rozdelíme na 9 rovnakých dielov. Vygúľame z nich bochníčky a obalíme v múke. Rímsky hrniec vyložíme papierom na pečenie. Zo 4 bochníkov vygúľame valčeky a zapletieme spodok vianočky. Uložíme do rímskeho hrnca. Rúru zapneme na 50°C a počkáme, pokým kontrolka zhasne. Rúru vypneme.
- 8
Pokračujeme druhým poschodím z 3 bochníkov, navrch príde spletenec z posledných dvoch. Potrieme bielkom rozšľahaným s trochou vody. Popicháme celé mandle. Zatvoríme vrchnákom a vložíme do nahriatej rúry. Necháme stáť 30 minút.
- 9
Rúru zapneme na 200°C a pečieme zatvorené 50 minút. Odokryjeme a pečieme ešte cca 20 minút. Necháme dôkladne vychladnúť na mriežke. Vianočka váži 1750 g.
- 10
Skončila som svoje vianočko-skúšanie a zostanem pri pečení vo forme. Krásny tvar na plechu bol o poznanie tuhší a suchší. Táto je vláčna a mäkká. Kedysi určite nebola múka taká biela a vysoko lepková. A kváskové cesto na rozdiel od toho s droždím pri kysnutí redne. Nemali prapraprababičky hlinené formy na vianočky a podobné koláče práve kvôli tomu?
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ja som si kupila v DM predajni kysle cesto: Sauerteig extrakt Bio , pre 1 kg muky, teda mi odpada vyroba kvasku. Dnes som ouzila zo sacku polovicu, teda 7,5 g do chleboveho cesta, pridala som vsak aj obycajny kvasok z 20 g drozdia. Muky su miesane+ mleta pohanky, otruby, slnec. semiacka, rasca mleta, rasca cela, sezam a lanove semiacka. Uz mi cele zamiesene cesto kysen v rure vyhriatej nba 50 st., ako aj Ty pouzivas. Paci sa mi, ze cesto nie je vystavene prievanu a teplo je konstantne. Po hodine to premiesim a zase dam kysnut a definitivne budem piect v hlinenom pekaci vystlatom peciacim paierom. Uvidime...potom dam vediet, ako pokus dopadol. Tesim sa na Tvoje recepty.:-)
Z tej vianočky by som chcela ochutnať, pekne upečená a špaldová, @irenaw , ozaj vydarená. Len by ma zaujímalo, či sa dá aj z tohoto kvásku odobrať, asi nie.
kôrka. Este som taky dobry nikdy nejedla.