Špaldová kvásková vianočka (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

70 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Postup na založenie chlebového kvásku nájdete napríklad tu: http://varecha.pravda.sk/recepty/razny-kvas-a-razny-chlieb-fotorecept/22024-recept.html.
  2. 1. deň večer vyberieme kvások z chladničky. Pridáme 200 g hladkej špaldovej múky a 200 ml vlažnej vody. Dobre premiešame, zatvoríme a dáme na teplé miesto.
  3. 2. deň ráno nájdeme v mise niečo takéto:
  4. Nezabudneme lyžicu odobrať, zmiešať s múkou a odložiť do chladničky. Potom pridáme smotanu na šľahanie (nevyšľahanú), vlažnú vodu, špaldový sirup, žĺtky, roztopené a vychladnuté maslo, múku a štipku soli. Vymiešame riedke cesto a dáme opäť do tepla na 2-3 hodiny, kým cesto nezväčší objem na cca dvojnásobok.
  5. Keď predcesto podkyslo, pridáme hladkú špaldovú múku, cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, umyté brusnice, posekané mandle a dôkladne vymiesime cesto. Malo by byť pružné a len mierne lepivé. Ak treba pridajte trochu múky. Opäť zatvoríme a necháme stáť asi tak hodinu, až sa cesto opäť začne dvíhať. Netreba, aby malo dvojnásobný objem, ešte bude mať dosť času podkysnúť. Malo by vyzerať nejak takto:
  6. Rímsky hrniec namočíme do teplej vody. Keď je cesto podkysnuté, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, jemne vytiahneme na obdĺžnik a preložíme ako obálku. Necháme 10 minút odpočinúť. Z cesta vyformujeme valec.
  7. Rozdelíme na 9 rovnakých dielov. Vygúľame z nich bochníčky a obalíme v múke. Rímsky hrniec vyložíme papierom na pečenie. Zo 4 bochníkov vygúľame valčeky a zapletieme spodok vianočky. Uložíme do rímskeho hrnca. Rúru zapneme na 50°C a počkáme, pokým kontrolka zhasne. Rúru vypneme.
  8. Pokračujeme druhým poschodím z 3 bochníkov, navrch príde spletenec z posledných dvoch. Potrieme bielkom rozšľahaným s trochou vody. Popicháme celé mandle. Zatvoríme vrchnákom a vložíme do nahriatej rúry. Necháme stáť 30 minút.
  9. Rúru zapneme na 200°C a pečieme zatvorené 50 minút. Odokryjeme a pečieme ešte cca 20 minút. Necháme dôkladne vychladnúť na mriežke. Vianočka váži 1750 g.
  10. Skončila som svoje vianočko-skúšanie a zostanem pri pečení vo forme. Krásny tvar na plechu bol o poznanie tuhší a suchší. Táto je vláčna a mäkká. Kedysi určite nebola múka taká biela a vysoko lepková. A kváskové cesto na rozdiel od toho s droždím pri kysnutí redne. Nemali prapraprababičky hlinené formy na vianočky a podobné koláče práve kvôli tomu?