Šolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím
slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šolet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šábesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.
Zdroj: www.jewishfood.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g (alebo iná, príp. zmiešame viac druhov) |
|
700 g |
|
1 ks |
|
4-5 strúčikov |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 hrste |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Deň predtým ako chceme šolet variť, opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.
- 2
V deň, keď ideme šolet variť, pridáme k fazuli ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.
- 3
Predvarený šolet preložíme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka. Pečieme 3 hodiny na 180 °C. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šolet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou. Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šolet premiešame.
Tiež hovädzie mäso:
Ďalšie recepty:
- 2
Veľká vďaka za recept. Fantázia chutí, už som dávno také čosi dobré nejedol. Bude u nás častejšie. Ja som použil malú bielu fazuľu a jačmenné krúpy.