Foto: jewishfood
Šolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím
slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého Zobraziť celý popisŠolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím
slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šolet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šábesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.
Zdroj: www.jewishfood.sk
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
400 g (alebo iná, príp. zmiešame viac druhov) |
|
700 g |
|
1 ks |
|
4-5 strúčikov |
|
10 ks |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 hrste |
|
3 ks |
|
1/2 ČL |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Deň predtým ako chceme šolet variť, opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.
- 2
V deň, keď ideme šolet variť, pridáme k fazuli ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.
- 3
Predvarený šolet preložíme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka. Pečieme 3 hodiny na 180 °C. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šolet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou. Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šolet premiešame.
Tiež hovädzie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Áno so škrupinou, nemusíte ich variť dopredu. Uvaria sa v šolete priamo, škrupina sa nič nestane.
Každá rodina má svoj recept. V Čechách sú iné tradície ako na Slovensku a to aj u Židov. Niektorí nejedia krúpy, pre iných je to slavnostnejsie jedlo z hovädzieho mäsa. Niektorí robia husacie mäso atď.
Vajíčka sú parve, s mäsom sú ok.
Vďaka za radu. Ešte som sa s takto varenými vajcami nestretol. Tak som nevedel. Chcem to totiž skúsiť.
Ďakujem za radu. Už som sa vyjadril predchádzajúcom komentári.
Veľká vďaka za recept. Fantázia chutí, už som dávno také čosi dobré nejedol. Bude u nás častejšie. Ja som použil malú bielu fazuľu a jačmenné krúpy.
Úžasné! Veľmi sa teším, že Vám chutilo!