Hovädzie mäso

Šolet

Autor receptu: jewishfood

Šolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šolet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šábesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.

6
porcií
230 minút
príprava
210 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň predtým ako chceme šolet variť, opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.
  2. V deň, keď ideme šolet variť, pridáme k fazuli ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.
  3. Predvarený šolet preložíme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka. Pečieme 3 hodiny na 180 °C. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šolet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou. Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šolet premiešame.