Hovädzie mäso
Šolet
Autor receptu: jewishfood
Šolet sa pripravuje v židovských rodinách pred šábesom. Problém udržať ho v teple sa dá vyriešiť napríklad použitím
slowcookeru (pomalého hrnca), prípadne zababušením teplého hrnca do deky alebo pod perinu. V pomalom hrnci sa dá šolet predvariť a neskôr už upečený presunúť na následné udržiavanie teploty. Rovnako je možné udržiavať šábesové jedlo teplé vo veľmi mierne teplej rúre.
6 porcií |
230 minút príprava |
210 minút na 180 °C |
Postup
- Deň predtým ako chceme šolet variť, opláchneme fazuľu a namočíme ju do studenej vody (dáme aspoň raz toľko vody ako fazule) spolu s rozkrojenou cibuľou, strúčikmi cesnaku, mletou paprikou a celým korením. Fazuľa napučí a voda sa takmer vytratí.
- V deň, keď ideme šolet variť, pridáme k fazuli ešte trošku studenej vody, mäso očistené od blán a nakrájané na kocky, mrkvu a petržlen nakrájaný na väčšie kusy. Pridáme ovsené vločky a osolíme. Takto pripravené varíme asi 30 minút.
- Predvarený šolet preložíme do pekáča (prípadne môžeme použiť hrniec, ktorý sa dá použiť na pečenie) a pridáme umyté surové vajíčka. Pečieme 3 hodiny na 180 °C. Prvú polovicu pečenia môžeme nechať šolet zakrytý, následne ho odkryjeme a podlejeme horúcou vodou. Vodu pridáme podľa potreby (1-2 krát) a vždy šolet premiešame.