Foto: elysa
Takýto obed varievala moja mamka. Smotanové zemiaky sú veľmi chutné a dobre "šmýkajú", chutia s mletým mäsom- fašírkami a mletými rezňami so syrom...
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Zemiaky: | |
1,5 kg |
|
|
|
|
|
450 ml |
|
Mletý rezeň: | |
600 g |
|
250 g |
|
3 ks |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
1 ks stredne veľká |
|
5-6 strúčikov |
|
na obalenie |
|
na vysmážanie |
|
Postup
-
1
Bravčové mäso pomelieme. Ja si odkladám kúsky mäsa pri spracovaní, keď ich je dosť, tak máme fašírky, či mleté rezne alebo roládu.
-
2
K pomletému mäsu pridáme strúhaný tvrdý syr,vajcia, cibuľu posekanú čo najjemnejšie, pretlačený cesnak a koreniny.
-
3
Dobre spolu premiešame, ja nechávam odležať v chladničke, niekedy si pripravím zmes aj večer dopredu.
-
4
Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska do hrúbky najviac 0,5 cm. Radšej tenšie, lepšie sa prepečú a sú chutnejšie. Pekáč potrieme olejom, ale len jemne. Nasypeme zemiaky, podľa chuti osolíme a okoreníme.
-
5
Zalejeme smotanou- jemne posolenou a varechou premiešame. Použijeme výhradne šľahačkovú smotanu, smotana na varenie nemá hustotu šľahačkovej a potom to nie je ono.
-
6
Zemiaky vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme asi hodinu. Zemiaky počas pečenia vôbec nemiešame ! Pečieme pokiaľ sa na nich nevytvorí opečená vrstvička, vidličkou- pichnutím do zemiaka skúsime ich mäkkosť. Keď sa zemiaky pečú, pripravíme rezne. Z pripravenej zmesy odoberáme rovnako veľké guľky, obalíme ich v strúhanke, potlapkáme do tvaru rezňa.
-
7
Rezne opekáme v rozohriatom oleji z oboch strán.
-
8
Pokiaľ som smažila rezne, zemiaky sa upiekli. Zemiaky pod vrchnou vrstvou sú zaliate smotanou, ktorá pečením ešte zhustla.
-
9
A tu už mám vysmažené rezne.
-
10
Podávame každému podľa chuti- moji chlapi si urobili zeleninový šalát. Tu Vás chcem varovať pred šalátom na obrázku- poslúžil len na túto fotku, nedal sa jesť- bol neskutočne horký. Možno tak má chutiť, ale ja už to nezistím, lebo ho už nekúpim :). Ale bol taký pekný... Zelený s bordovým okrajom...
túto jednoduchú-temer bezprácnu úpravu zemiakov zrealizujem čo najbližšie-ked bude pršať-a budem doma..stačí..mäso stačí v nedeľu-a dojedáme tak do utorka...ale zemiaky-druhý chleba...tak je to u nás...
Ďakujem, teraz mám peknú chvíľku vďaka Vám ja:-)
Doporučujem na zemiačky pred pečením dať dve lyžice masla. Ja som piekla najskôr zakryté a potom nakoniec 10 min. odokryté pod grilom.