Slovenské koláčky fotorecept

monty469Monty469, 43 ročná žena, Trebišov, 3. februára 2017 16:56
Ďalšie jej recepty »

Slovenské koláčky (fotorecept)Foto: monty469

Po dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov som si odpísala a tento vám ponúkam dnes - s pôvodným názvom :-) Staré recepty sú moja srdcovka, aj keď samozrejme je množstvo receptov, novších, ktoré som si taktiež zamilovala. Ale stále sa vrátim ku klasike, ktoré piekli ešte naše staré mamy.

45
porcií
20 min
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
550 g
100 g
1 ks
80 g
1 balenie
z 1 citrónu
štipka
300 ml
Kvások:
25 g
50 ml
1 ČL
Maková plnka:
200 g
6 ks
1 ČL
1 balíček
1/2 ČL
150 g
100 ml
Orechovo-lekvárová plnka:
150 g
120 g
100 g
1 ČL
1 balíček
2 ks
1 ČL
Na potretie pred pečením:
1 ks
1 ČL
Na potretie po pečení:
60 g
Na posypanie po pečení:
Ďalšie:
Tip na Vianoce: Kúpte si prvú knihu s receptami z Varecha.sk

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv vymiešame do peny bravčovú masť so žĺtkom, citrónovou kôrou, štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do väčšej misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme urobiť kvások.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je kvások hotový, pridáme zmes z bodu 1, postupne prilievame teplé mlieko a miesime cesto.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si pripravíme plnky. Začneme makovou, ktorú si pripravíme nasledovne: do misy dáme všetky suché suroviny, prilejeme mlieko a dobre vymiešame.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Orechovú plnku urobíme podobne. Všetky suroviny dáme do misy a dobre vymiešame.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na 3 mm (ja som vaľkala postupne, viď obrázok - alebo si cesto rozdeľte na dve časti). Nožom alebo v mojom prípade krájačom na pizzu pokrájame na štvorčeky.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do stredu každého štvorčeka dávame plnku (nešetríme!). Robíme šatôčky tak, že spojíme protiľahlé rohy. Jemne pritlačíme, aby držali pokope.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na makový kopček som dala aj odkôstkované višne, na každú kôpku jednu, jemne zatlačíme.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch a necháme ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vajíčkom s cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po vychladnutí sa do nich môžeme zahryznúť :-) Cesto je mäkkučké, plnky šťavnaté, koláčky nie sú vôbec suché.

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    A na záver ako zvyčajne, pridávam foto nášho spachtoša :-)

    Slovenské koláčky (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist