Foto: monty469
Po dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov Zobraziť celý popisPo dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy kuchárskej z roku 1948. Túto knihu som mala požičanú od kamarátky asi pred rokom, zopár receptov som si odpísala a tento vám ponúkam dnes - s pôvodným názvom :-) Staré recepty sú moja srdcovka, aj keď samozrejme je množstvo receptov, novších, ktoré som si taktiež zamilovala. Ale stále sa vrátim ku klasike, ktoré piekli ešte naše staré mamy.
porcií
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
80 g |
|
1 balenie |
|
z 1 citrónu |
|
štipka |
|
300 ml |
|
Kvások: | |
25 g |
|
50 ml |
|
1 ČL |
|
Maková plnka: | |
200 g |
|
6 ks |
|
1 ČL |
|
1 balíček |
|
1/2 ČL |
|
150 g |
|
100 ml |
|
Orechovo-lekvárová plnka: | |
150 g |
|
120 g |
|
100 g |
|
1 ČL |
|
1 balíček |
|
2 ks |
|
1 ČL |
|
Na potretie pred pečením: | |
1 ks |
|
1 ČL |
|
Na potretie po pečení: | |
60 g |
|
Na posypanie po pečení: | |
|
|
Ďalšie: | |
|
Postup
-
1
Najprv vymiešame do peny bravčovú masť so žĺtkom, citrónovou kôrou, štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
-
2
Do väčšej misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme urobiť kvások.
-
3
Keď je kvások hotový, pridáme zmes z bodu 1, postupne prilievame teplé mlieko a miesime cesto.
-
4
Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.
-
5
Medzitým si pripravíme plnky. Začneme makovou, ktorú si pripravíme nasledovne: do misy dáme všetky suché suroviny, prilejeme mlieko a dobre vymiešame.
-
6
Orechovú plnku urobíme podobne. Všetky suroviny dáme do misy a dobre vymiešame.
-
7
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na 3 mm (ja som vaľkala postupne, viď obrázok - alebo si cesto rozdeľte na dve časti). Nožom alebo v mojom prípade krájačom na pizzu pokrájame na štvorčeky.
-
8
Do stredu každého štvorčeka dávame plnku (nešetríme!). Robíme šatôčky tak, že spojíme protiľahlé rohy. Jemne pritlačíme, aby držali pokope.
-
9
Na makový kopček som dala aj odkôstkované višne, na každú kôpku jednu, jemne zatlačíme.
-
10
Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch a necháme ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vajíčkom s cukrom.
-
11
Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom.
-
12
Po vychladnutí sa do nich môžeme zahryznúť :-) Cesto je mäkkučké, plnky šťavnaté, koláčky nie sú vôbec suché.
-
13
A na záver ako zvyčajne, pridávam foto nášho spachtoša :-)
@Siisa , @Haji , @Bystro , @Chica114 ,@Jack dakujem vam velmi pekne ;-)
@Izabella929 vdaka. Tieto stare recepty jednoducho milujem . Ak este nejake mas aj ty, sup s nimi na varechu. Budem sa tesit :-)
@Sracz dakujem ti velmi pekne. Ta znaš , tote stare recepty su najsamľepše ;-)
@Olinecka rada by som ti poslala len holuby vyhlasili strajk :-D
Recept je veľmi pekne spracovaný. Ukladám do kk.
@Kristina47 dakujem ;-)
@Tatranka dakujem ti velmi pekne. Veru uz nase stare aj prastare matere mali svoje grify ako na to. Boli vynaliezave uz vtedy. Rada som sa podelila o tento recept ;-)
Není se čeho bát, masť se dřív používala daleko víc, tedy i do sladkých kynutých koláčov. Moje babička používala do koláčov i část masti z hydiny, ktorú mala natopenú - jasné, že nesolenú. Nežádoucí pachy sa vypečú a chuť koláčov je lahodná. Jsi šikulka, krásně se ti Slovenské koláče povedly!
@Kikusiatko kolacky sa ti krasne vydarili. Tesim sa , ze si si vybrala tento recept a hlavne , ze rodinka bola spokojna a vsetkym chutilo. Dakujem ti :-)
V´daka za super recept.
Dakujem ti velmi pekne ;-)
Velmi si ma potesila. Som rada, ze si spokojna s receptom. Dakujem ;-)
Ďakujem veľmi pekne. Kocúrik Monty už bohužiaľ nie je medzi nami.
Ale dobre budu urcite, uz sa tesim.