Slovenské koláčky (fotorecept)
Autor receptu: monty469
Po dlhšej dobe pridávam recept zo Zlatej knihy
kuchárskej z roku
1948. Túto knihu som mala požičanú od
kamarátky asi pred rokom, zopár receptov som si
odpísala a tento
vám ponúkam dnes - s pôvodným názvom :-)
Staré recepty sú moja srdcovka, aj keď samozrejme je
množstvo
receptov, novších, ktoré som si taktiež zamilovala.
Ale stále sa vrátim ku klasike, ktoré piekli ešte naše staré
mamy.
|
45 porcií |
20 minút na 190 °C |
Postup
- Najprv vymiešame do peny bravčovú masť so žĺtkom, citrónovou kôrou, štipkou soli, kryštálovým a vanilkovým cukrom.
- Do väčšej misy dáme múku, urobíme jamku, rozmrvíme do nej droždie, zasypeme cukrom, zalejeme mliekom a necháme urobiť kvások.
- Keď je kvások hotový, pridáme zmes z bodu 1, postupne prilievame teplé mlieko a miesime cesto.
- Miesime dovtedy, kým sa cesto neodliepa od stien misy. Necháme kysnúť pri izbovej teplote asi hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnky. Začneme makovou, ktorú si pripravíme nasledovne: do misy dáme všetky suché suroviny, prilejeme mlieko a dobre vymiešame.
- Orechovú plnku urobíme podobne. Všetky suroviny dáme do misy a dobre vymiešame.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme asi na 3 mm (ja som vaľkala postupne, viď obrázok - alebo si cesto rozdeľte na dve časti). Nožom alebo v mojom prípade krájačom na pizzu pokrájame na štvorčeky.
- Do stredu každého štvorčeka dávame plnku (nešetríme!). Robíme šatôčky tak, že spojíme protiľahlé rohy. Jemne pritlačíme, aby držali pokope.
- Na makový kopček som dala aj odkôstkované višne, na každú kôpku jednu, jemne zatlačíme.
- Koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v primeraných rozostupoch a necháme ešte asi 20 - 30 minút podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vajíčkom s cukrom.
- Pečieme pri teplote 190 °C asi 15 až 20 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme roztopeným maslom a posypeme cukrom.
- Po vychladnutí sa do nich môžeme zahryznúť :-) Cesto je mäkkučké, plnky šťavnaté, koláčky nie sú vôbec suché.
- A na záver ako zvyčajne, pridávam foto nášho spachtoša :-)