Slivkový posúch
Slivkový posúch

Slivkový posúch z kysnutého cesta

jurka - bez fotkyjurka, 18. augusta 2024

Prvýkrát v živote mi vyšlo kysnuté cesto a to podľa receptu pani susedy, ktorý mi bol proste oznámený s informáciou, že na strome mám Zobraziť celý popisPrvýkrát v živote mi vyšlo kysnuté cesto a to podľa receptu pani susedy, ktorý mi bol proste oznámený s informáciou, že na strome mám zrelé slivky a to cesto bol malý zázrak. Nedalo sa povedať nie a naozaj to malý zázrak je :) Cesto sa dá použiť na sladko i na slano (na slano iba zredukovať cukor na 1,5 PL).

12
porcií
120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
500 g
25 g
300 ml vlažné
50 ml
3,5 PL
1/2 ČL
Navrch:
1 kg
Mrvenička:
100 g
100 g
100 g
1 ČL
Na potretie:
1 PL
50 ml
Bryndzový posúch:
250 g
150-200 ml
100 g
1 ks stredne veľký
1 ks stredne veľká
1/2 PL
2 strúčiky
1/2 ČL
3 PL




Postup

  1. 1

    Z mlieka odoberiem do hrnčeka mierne teplé mlieko, pridám 2 ČL múky, 1 ČL cukru, rozmiešam a nechám kvások pracovať asi 10 - 15 minút.

  2. 2

    Do väčšej misy pripravím ostatné suché suroviny na cesto. Do druhej menšej misy si pripravím mrveničku - všetky suroviny a nechám odstáť a zohriať na izbovú teplotu. Do ďalšej misy si pripravím slivky - umyjem, rozpolím, odkôstkujem.

  3. 3

    Keď je kvások rozbehnutý, vylejem ho do misy s múkou a pridám všetky ostatné suroviny na cesto. Vypracujem ručne odspodu hladké vláčne cesto. Keď sa nelepí na misu, nechám odstáť a nakysnúť asi 30-45 minút.

  4. 4

    Pripravím si plech a papier na pečenie. Keď cesto narástlo cca na raz toľko, vyklopím ho na papier na pečenie. Odspodu ho popreklápam na stred 2x kol-dokola. Valček na cesto natriem olejom a cesto vyvaľkám na trošku väčší rozmer, ako je plech (ono sa vždy trochu stiahne). Rovno s papierom ho prenesiem na plech. Nechám 2x vykysnúť asi 45 minút.

  5. 5

    Vyhrejem rúru na 180 °C. Vykysnuté cesto potriem olejom a naukladám naň slivky šupkou dolu tesne vedľa seba. Mrveničku dobre premiešam a prstami "namrvím" na slivky. Vložím do vyhriatej rúry a pečiem 45 minút.

  6. 6

    Pripravím si asi 50 ml vriacej vody, v ktorej rozmiešam 1 PL cukru. Po vytiahnutí koláča z rúry všetky okraje a časti, kde vykúka cesto niekoľkokrát potriem cukrovou vodou. Koláč krájam vychladnutý. Prekvapilo ma, že cesto zostalo mäkké aj na druhý deň.

  7. 7

    BRYNDZOVÝCH POSÚCH: Do cesta dám iba 1,5 PL cukru. Slaninu nakrájam na malé kocky a opražím ich na masti. Zemiak ošúpem, nastrúham na tenké plátky na strúhadle. Cesnak pretlačím, pridám 3 PL oleja, soľ a zemiaky, premiešam a nechám macerovať. Bryndzu v inej nádobe rozmiešam s kyslou smotanou. Natriem na rozvaľkané cesto, necham vykysnúť. Následne na bryndzu rozsypem cibuľu nakrájanú na tenké plátky, na ne plátky zemiakov, rozsypem opraženú slabinu aj s masťou, posypem kôprom. Rúra na 250 °C, pečiem 10-15 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia