Slivkový posúch
Slivkový posúch z kysnutého cesta
Autor receptu: jurka
Prvýkrát v živote mi vyšlo
kysnuté cesto a to podľa
receptu pani susedy, ktorý mi
bol proste oznámený s
informáciou, že na
strome mám zrelé slivky a to
cesto bol malý zázrak. Nedalo
sa povedať nie a naozaj to
malý zázrak je :)
Cesto sa dá použiť na sladko i
na slano (na slano iba
zredukovať cukor na 1,5 PL).
12 porcií |
120 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Z mlieka odoberiem do hrnčeka mierne teplé mlieko, pridám 2 ČL múky, 1 ČL cukru, rozmiešam a nechám kvások pracovať asi 10 - 15 minút.
- Do väčšej misy pripravím ostatné suché suroviny na cesto.
Do druhej menšej misy si pripravím mrveničku - všetky suroviny a nechám odstáť a zohriať na izbovú teplotu.
Do ďalšej misy si pripravím slivky - umyjem, rozpolím, odkôstkujem.
- Keď je kvások rozbehnutý, vylejem ho do misy s múkou a pridám všetky ostatné suroviny na cesto. Vypracujem ručne odspodu hladké vláčne cesto. Keď sa nelepí na misu, nechám odstáť a nakysnúť asi 30-45 minút.
- Pripravím si plech a papier na pečenie. Keď cesto narástlo cca na raz toľko, vyklopím ho na papier na pečenie. Odspodu ho popreklápam na stred 2x kol-dokola. Valček na cesto natriem olejom a cesto vyvaľkám na trošku väčší rozmer, ako je plech (ono sa vždy trochu stiahne). Rovno s papierom ho prenesiem na plech. Nechám 2x vykysnúť asi 45 minút.
- Vyhrejem rúru na 180 °C. Vykysnuté cesto potriem olejom a naukladám naň slivky šupkou dolu tesne vedľa seba. Mrveničku dobre premiešam a prstami "namrvím" na slivky. Vložím do vyhriatej rúry a pečiem 45 minút.
- Pripravím si asi 50 ml vriacej vody, v ktorej rozmiešam 1 PL cukru. Po vytiahnutí koláča z rúry všetky okraje a časti, kde vykúka cesto niekoľkokrát potriem cukrovou vodou.
Koláč krájam vychladnutý. Prekvapilo ma, že cesto zostalo mäkké aj na druhý deň.
- BRYNDZOVÝCH POSÚCH: Do cesta dám iba 1,5 PL cukru.
Slaninu nakrájam na malé kocky a opražím ich na masti. Zemiak ošúpem, nastrúham na tenké plátky na strúhadle. Cesnak pretlačím, pridám 3 PL oleja, soľ a zemiaky, premiešam a nechám macerovať. Bryndzu v inej nádobe rozmiešam s kyslou smotanou. Natriem na rozvaľkané cesto, necham vykysnúť. Následne na bryndzu rozsypem cibuľu nakrájanú na tenké plátky, na ne plátky zemiakov, rozsypem opraženú slabinu aj s masťou, posypem kôprom. Rúra na 250 °C, pečiem 10-15 minút.