Foto: pusta
Opäť ide o jeden z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne, pôvodne sa toto jedlo pripravovalo z jahňacieho mäsa. Dnes patrí tento skvost Zobraziť celý popisOpäť ide o jeden z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne, pôvodne sa toto jedlo pripravovalo z jahňacieho mäsa. Dnes patrí tento skvost medzi slávnostné jedlá a pripravuje sa na Ros hosana, čo je židovský Nový rok.
príprava
na 90 °C
Suroviny
1000 g, vysoká |
|
4 PL |
|
2 ks, veľká |
|
1 hlavička |
|
1 veľká hrsť, sušené |
|
100 g |
|
4 ks |
|
10 ks |
|
1 strúčik |
|
250 ml |
|
1/4 čl |
|
p.p |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Použila som kvalitnú prerastenú vysokú hovädziu roštenku ale môže byť aj pekné hovädzie zadné mäso. Upravené mäso som položila do pekáča, riadne nasolila a zo všetkých strán som ho hojne potrela dijonskou horčicou. Pridala som olúpané strúčiky cesnaku, bobkové listy a borievky, poliala olejom. Pekáč s mäsom prikrytý alobalom som odložila na týždeň do chladničky, aby sa mäso pekne marinovalo.
- 2
Naložené mäso som po týždni prudko opiekla zo všetkých strán na horúcom oleji na panvici. Opečené mäso som vrátila do pekáča, pridala som cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky, podliala vínom, prikryla alobalom a piekla som v trúbe pri teplote 90 stupňov 3 hodiny za prelievania vypečenou šťavou. Poslednú, štvrtú, hodinu som piekla odokryté, aby mäso dostalo peknú hnedú chrumkavú kôrku. Namočila som dubáky do teplej vody na jednu hodinu. Upečené mäso som vybrala, aby si odpočinulo a výpek som preliala na panvicu, pridala som namočené dubáky a restovala do mäkka, pred dokončením som pridala na drobno nakrájaný strúčik cesnaku, tymián a zelený hrášok. Na záver som ešte celé osolila.
- 3
Upečené mäso som pokrájal na plátky a servírovala na veľkom podnose s hríbovo-hráškovým ragú a Yorkshirsským pudingom ako prílohou.Toto jedlo som videla pripravovať po prvýkrát pred 4 rokmi židovskou šéfkuchárkou pani Ester Fuszeres.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ale čo ti tu ja vôbec radím, ty máš také veci v malíčku :-)
dakujem.
Vieš ako sa vraví: človek sa celý život učí,ale aj tak hlúpy umiera.
: varecha.pravda.sk/recepty/yorkshirsky-puding-ako-priloha-...
dakujem za skvelú správu-