Slávnostné židovské pečené hovädzie

Autor receptu: pusta

Opäť ide o jeden z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne, pôvodne sa toto jedlo pripravovalo z jahňacieho mäsa. Dnes patrí tento skvost medzi slávnostné jedlá a pripravuje sa na Ros hosana, čo je židovský Nový rok.

300 minút
príprava
360 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Použila som kvalitnú prerastenú vysokú hovädziu roštenku ale môže byť aj pekné hovädzie zadné mäso. Upravené mäso som položila do pekáča, riadne nasolila a zo všetkých strán som ho hojne potrela dijonskou horčicou. Pridala som olúpané strúčiky cesnaku, bobkové listy a borievky, poliala olejom. Pekáč s mäsom prikrytý alobalom som odložila na týždeň do chladničky, aby sa mäso pekne marinovalo.
  2. Naložené mäso som po týždni prudko opiekla zo všetkých strán na horúcom oleji na panvici. Opečené mäso som vrátila do pekáča, pridala som cibuľu pokrájanú na tenké mesiačiky, podliala vínom, prikryla alobalom a piekla som v trúbe pri teplote 90 stupňov 3 hodiny za prelievania vypečenou šťavou. Poslednú, štvrtú, hodinu som piekla odokryté, aby mäso dostalo peknú hnedú chrumkavú kôrku. Namočila som dubáky do teplej vody na jednu hodinu. Upečené mäso som vybrala, aby si odpočinulo a výpek som preliala na panvicu, pridala som namočené dubáky a restovala do mäkka, pred dokončením som pridala na drobno nakrájaný strúčik cesnaku, tymián a zelený hrášok. Na záver som ešte celé osolila.
  3. Upečené mäso som pokrájal na plátky a servírovala na veľkom podnose s hríbovo-hráškovým ragú a Yorkshirsským pudingom ako prílohou.Toto jedlo som videla pripravovať po prvýkrát pred 4 rokmi židovskou šéfkuchárkou pani Ester Fuszeres.