Slávky s feniklom

Jaroslav Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 26. júna 2021
Slávky s feniklom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Slávky už bežne kúpite u predajcov rýb, alebo v supermarketoch, v krajnom prípade môžete použiť aj mrazené. Konzumujeme len slávky, ktoré sa varom otvoria, zatvorené vyhodíme.

4
porcie

Suroviny

1 kg čerstvé
1/2 ks
1 ks
Omáčka:
50 g
200 g
250 g
1 hviezdička
100 ml
600 ml
500 g
1 PL
50 ml (likér zo sladkého drievka a z anízu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Omáčka: Najemno pokrájanú šalotku, fenikel a zemiaky pomaly a krátko dusíme (asi 10 minút) na masle so štipkou soli. Dôležité je, aby šalotku nezhnedla. Potom pridáme biele víno a varíme, až je víno takmer vyvarené. Pridáme kurací vývar a zredukujeme ďalším varom na polovicu. Ďalej pridáme smotanu, Ricard Pastis a povaríme asi 5 minút. Scedíme a prepasírujeme cez jemné sitko. Necháme vychladiť, ochutíme soľou a korením.

  2. 2

    Slávky dôkladne očistíme a umyjeme. Pripravíme hrniec, do ktorého dáme pripravenú omáčku, necháme zovrieť. Pridáme na pásiky nakrájanú mrkvu a fenikel. Nakoniec pridáme slávky a prikryjeme. Dusíme 4–5 minút, kým sa neotvoria. Ihneď podávame.

Recept je zaradený do kategórií:
Plody mora, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu