Slávky na víne s koreňovou zeleninou
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár METRO, 24. júla 2021
Foto: Dušan Křístek
porcií
príprava
Suroviny
1 kg |
|
100 g (alebo kúsok buľvového) |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
3 strúčiky |
|
100 g |
|
300 ml kvalitné |
|
|
|
|
|
hrsť (hladkolistá) |
|
|
Postup
-
1
Slávky pred úpravou premyjeme niekoľkokrát v studenej vode, aby sa vyčistili od piesku. Môžeme si pomôcť aj malou kefkou, prípadne otrhať vyčnievajúce „byssové“ vlákna. Slávky, ktoré sú pred tepelnou úpravou otvorené vyhodíme.
- 2
Koreňovú zeleninu očistíme a nakrájame na rezančeky (julienne). Rozohrejeme hrniec na mušle, pridáme doň olej, najemno nakrájanú šalotku, cesnak a na jemné rezančeky nakrájanú koreňovú zeleninu. Všetko spolu restujeme asi 2–3 minúty.
- 3
Teraz vsypeme dobre umyté a prebrané mušle a podlejeme bielym vínom. Zakryjeme pokrievkou, aby sa vytvoril dostatok horúcej pary, a počkáme, až sa všetky mušle otvoria. To by malo trvať maximálne 2–3 minúty. Dochutíme soľou a čerstvo namletým korením.
- 4
Nakoniec pridáme studené a na kocky nakrájané maslo a nasekanú vňať. Odstavíme a obsah celého hrnca zakrytého pokrievkou pretrasieme (studené maslo šťavu krásne zahustí, ale musíme ho pridať až po vypnutí prívodu tepla). Slávky, ktoré sa po tepelnej úprave neotvorili vyhodíme. Môžeme ihneď servírovať aj priamo v hrnci na mušle. Podávame s olivovým olejom a čerstvou bagetou.
Tiež slávky:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu