Slaný koláč
Slaný veniec so zemiakovou plnkou
Autor receptu: theflyingbaker
Aj keď kolegovia radi zjedia sladké koláče, keďže sú to takmer výlučne muži, takéto lahôdky im predsa len chutia najviac.*
Takýto krásny veniec som im priniesla v jeden krásny deň na raňajky :-)
15 porcií |
30 (+ kysnutie) minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Droždie rozpustíme v 2 PL teplej vody, zmiešame s kefírom a pridáme ho do preosiatej múky. Ďalej pridáme žĺtky, masť a soľ a miesením vypracujeme hladké pružné cesto, ktoré odložíme prikryté fóliou alebo utierkou kysnúť na teplé miesto na cca hodinu.
- Medzitým si pripravíme plnku. Zemiaky v šupke uvaríme (nerozvaríme), necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme kyslú smotanu, nadrobno nasekanú cibuľku a petržlenovú vňať a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
- Keď cesto vykysne na dvojnásobok objemu, na pracovnej doske ho rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, ktorý rozdelíme nožom alebo radielkom na tri vodorovné pásy rovnakej veľkosti.
- Na každý pás nanesieme tretinu plnky (dobre to ide pomocou zdobiaceho vrecka). Plnku umiestnime ideálne do krajnej časti pásu cesta. Každý pás potom zrolujeme do rolky, dlaňami zľahka „pogúľame“ a z troch pruhov potom zapletieme vrkoč. Oba konce vrkoča potom spojíme a vytvarujeme zapletaný veniec.
- Na plechu vystlanom papierom na pečenie ho potom necháme prikrytý podkysnúť.
- Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. Slaný veniec pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom (alebo pokojne aj inými semiačkami, ľanom, celým makom, rascou a pod.).
- Pečieme ho asi pol hodinu, kým sa na povrchu a na spodku pekne nesfarbí do zlatista.
- Slaný veniec necháme vychladnúť a až potom ho krájame.