Sladké pečivo fotorecept
Foto: cesminaz
Na desiatu alebo víkendové raňajky ako stvorené :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1100 g |
|
250 g |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
2 ks |
|
cca 3,5 dl |
|
2 bal. |
|
42 g |
|
1 kopcovitá KL |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
trocha |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a sódu bikarbónu premiešame najprv v miske lyžicou. Následne pridáme jogurt, bielky, olej a v 2 dl mlieka napučané kvasnice. To zvyšné mlieko pridávame a vpracujeme postupne podľa potreby a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1-1,5 hodiny kysnúť.
-
2
Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré ešte pomocou minima múky ešte raz krátko vymiesime do bochníka. Mne vyšlo 21 ks.
-
3
S bochníkmi hneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme do tvaru dlhého vajca, pozakrajujeme ho a bokom zľahka skrútime a zohneme do tvaru rožka. Rožky pokladieme na plech s papierom a necháme cca 25-30 minút podkysnúť.
-
4
Podkysnuté rohlíčky natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme podľa chuti makom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
-
5
Pečivo je krásne upečené, nakysnuté a ľahučké. Kysnutie a podkysnutie je pri tomto pečive naozaj dôležité :-)
-
6
Je výborné na raňajky natreté maslom a džemom s pohárom mlieka alebo kakaa :-) Dobrú chuť.
-
7
A tu ešte fotka striedky :-)
Dakujem :-) Sú velmi chutné,ale mne osobne chutia na druhý den ešte lepšie než čerstvé. Budem rada ak raz vyskúšaš :-)
:-) dakujem ti milá @Terinka !! Ano mama má určite radosť a moji doma duplom ;-) Občas ked si berú synovia nejaké slané,alebo sladké pečivo na desiatu,tak mi donesie pochvalu aj od kamaráta ;-)) Pozdravujem!
@Dr hned len čo vychladnú ich dám do obyčajného igelitového sáčku.Za čerstva majú zvonka takú kôrku a cesto zvnútra je také jemné.Ale na druhý deň je celé pečivo akoby vláčnejšie,všade rovnaké bez akej kolvek kôrky.Cesto je dosť podobné rakúskym "milchbrötchen" - sladké mliečne pečivo.Alebo sa dost podobá aj dobrej jemnej vianočke :-) Aj chuť má toto pečivo v den pečenia inú a na druhý den inú.Tie chute vyniknú na druhý den viac než v den pečenia :-) Ale každý z nás má iný názor,alebo iné chuťe čo sa pečiva týka :-) Pekný večer všetkým.
Kuku zlatá,rada ta vidím!! :-P
No áno máš pravdu,je to aj zábava.Keby som to nerobila s chuťou a láskou (a to nemyslím len k rodine,ale aj k tomu pečivu) tak by nebol výsledok taký aký je :-) Zbožňujem kysnuté cesto a velmi rada skúšam a vymýšlam nové pečivo na sladko či na slano.Ale strašne rada sa snažím aj stále už existujúce pečivo vylepšovať ;-P Pozdravujem a prajem ti krásny den!
Dakujem :-) si milá,ale nieje to nič tažkého,zvládne to každý :-)
Mas moj dlhodoby obdiv cezminka
@Marienka44 skúšala na prvý krát a veru ich má tiež pekné a vydarené.Recept som si uložila a veru vyskúšam aj ja.Mám rada,tieto jednoduché recepty,bez krémov a šľahačiek.
Sem tam urobím aj také,manžel si žiada,ale ja veru taký zákusok oželiem.
Dakujem ti za nahliadnutie a milé slová :-) Aj ja mám strašne rada len takéto obyčajné prázdne pečivo a pravdaže aj plnené/ochutené :-) ale zákusok sa tiež niekedy žiada.
Dakujem ti za pochvalu :-)
Dakujem :-)
Ozaj veľmi chutili, pochvaľoval si aj zať. Jedol ich s kakaom a dcéra si ich vzala do práce. Suseda tiež ochutnala a recept si vypýtala. :-)
:-) to si ma velmi potešila.Dakujem ti za správu a pekný deň prajem!