Sladké pečivo fotorecept
Na desiatu alebo víkendové raňajky ako stvorené :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1100 g |
|
250 g |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
2 ks |
|
cca 3,5 dl |
|
2 bal. |
|
42 g |
|
1 kopcovitá KL |
|
1 KL |
|
Na potretie: | |
2 ks |
|
trocha |
|
Na posypanie: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a sódu bikarbónu premiešame najprv v miske lyžicou. Následne pridáme jogurt, bielky, olej a v 2 dl mlieka napučané kvasnice. To zvyšné mlieko pridávame a vpracujeme postupne podľa potreby a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1-1,5 hodiny kysnúť.
-
2
Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré ešte pomocou minima múky ešte raz krátko vymiesime do bochníka. Mne vyšlo 21 ks.
-
3
S bochníkmi hneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme do tvaru dlhého vajca, pozakrajujeme ho a bokom zľahka skrútime a zohneme do tvaru rožka. Rožky pokladieme na plech s papierom a necháme cca 25-30 minút podkysnúť.
-
4
Podkysnuté rohlíčky natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme podľa chuti makom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.
-
5
Pečivo je krásne upečené, nakysnuté a ľahučké. Kysnutie a podkysnutie je pri tomto pečive naozaj dôležité :-)
-
6
Je výborné na raňajky natreté maslom a džemom s pohárom mlieka alebo kakaa :-) Dobrú chuť.
-
7
A tu ešte fotka striedky :-)
:-) dakujem ti milá @Terinka !! Ano mama má určite radosť a moji doma duplom ;-) Občas ked si berú synovia nejaké slané,alebo sladké pečivo na desiatu,tak mi donesie pochvalu aj od kamaráta ;-)) Pozdravujem!