Sladké rožteky
Sladké rožteky

Sladké pečivo fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 26. apríla 2019
Sladké pečivo (fotorecept)
Foto: cesminaz

Na desiatu alebo víkendové raňajky ako stvorené :-)

21 ks
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
1100 g
250 g
2 dl
2 dl
2 ks
cca 3,5 dl
2 bal.
42 g
1 kopcovitá KL
1 KL
Na potretie:
2 ks
trocha
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku, kryštálový a vanilkový cukor, soľ a sódu bikarbónu premiešame najprv v miske lyžicou. Následne pridáme jogurt, bielky, olej a v 2 dl mlieka napučané kvasnice. To zvyšné mlieko pridávame a vpracujeme postupne podľa potreby a vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Pomocou trochy múky ho krátko vymiesime do bochníka, vrch poprášime múkou a necháme na teplejšom mieste cca 1-1,5 hodiny kysnúť.

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyklopíme na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké kúsky, ktoré ešte pomocou minima múky ešte raz krátko vymiesime do bochníka. Mne vyšlo 21 ks.

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    S bochníkmi hneď pracujeme ďalej. Bochníček vyvaľkáme do tvaru dlhého vajca, pozakrajujeme ho a bokom zľahka skrútime a zohneme do tvaru rožka. Rožky pokladieme na plech s papierom a necháme cca 25-30 minút podkysnúť.

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podkysnuté rohlíčky natrieme žĺtkom, ktoré sme si rozmiešali s troškou mlieka a posypeme podľa chuti makom. Plech dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút.

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečivo je krásne upečené, nakysnuté a ľahučké. Kysnutie a podkysnutie je pri tomto pečive naozaj dôležité :-)

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je výborné na raňajky natreté maslom a džemom s pohárom mlieka alebo kakaa :-) Dobrú chuť.

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A tu ešte fotka striedky :-)

    Sladké pečivo (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

cesminaz
@Kucharocka123 (26.4.2019 23:34)

Dakujem :-) Sú velmi chutné,ale mne osobne chutia na druhý den ešte lepšie než čerstvé. Budem rada ak raz vyskúšaš :-)
terinka55
Milá a šikovná Cesminaz, krásna práca. Tvoja mama musí mať radost, že si taká zdatná kuchárka, pekárka, cukrárka :-) Ale je to aj preto, že miluješ svoju rodinu.
cesminaz
@Terinka 55 (27.4.2019 09:47)

:-) dakujem ti milá @Terinka !! Ano mama má určite radosť a moji doma duplom ;-) Občas ked si berú synovia nejaké slané,alebo sladké pečivo na desiatu,tak mi donesie pochvalu aj od kamaráta ;-)) Pozdravujem!
dvorka
Rohlíčky vyzerajú super, asi také tvary urobím. Ale zo svojho osvedčeného cesta. Raz som už robila cesto s jogurtom a u nás neuspelo. Robila som tuším žemličky a jedla som ich len ja. Ako sa hovorí: 100 ľudí - 100 chutí :)
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@cesminaz , píšeš, že ti chutia naviac na druhý deň, ako a v čom ich odložíš do druhého dňa ?
cesminaz
@Haji @Jack @Farbuska @Siisa @Finczi @Zinnajdha dakujem vám velmi pekne za nahliadnutie a milé slová :-) som rada,že sa vám recept páči. @Dvorka ako vravíš,kolko ludí tolko chutí :-) Ja velmi rada a často používam jogurtové cesto na slano aj na sladko.Ale budem rada ak ťa inšpirujem aspoň tým tvarom pečiva :-) @Izabelka dakujem za tvoj milý komentík,si zlatá :-) Ja by som proti výmene nič nemala,velmi rada ochutnám tie krásne zákusky! Pekný víkend želám aj tebe ;-)
@Dr hned len čo vychladnú ich dám do obyčajného igelitového sáčku.Za čerstva majú zvonka takú kôrku a cesto zvnútra je také jemné.Ale na druhý deň je celé pečivo akoby vláčnejšie,všade rovnaké bez akej kolvek kôrky.Cesto je dosť podobné rakúskym "milchbrötchen" - sladké mliečne pečivo.Alebo sa dost podobá aj dobrej jemnej vianočke :-) Aj chuť má toto pečivo v den pečenia inú a na druhý den inú.Tie chute vyniknú na druhý den viac než v den pečenia :-) Ale každý z nás má iný názor,alebo iné chuťe čo sa pečiva týka :-) Pekný večer všetkým.
2x siisa a haji
cesminaz
@Kukulienka71 (27.4.2019 23:47)

Kuku zlatá,rada ta vidím!! :-P
No áno máš pravdu,je to aj zábava.Keby som to nerobila s chuťou a láskou (a to nemyslím len k rodine,ale aj k tomu pečivu) tak by nebol výsledok taký aký je :-) Zbožňujem kysnuté cesto a velmi rada skúšam a vymýšlam nové pečivo na sladko či na slano.Ale strašne rada sa snažím aj stále už existujúce pečivo vylepšovať ;-P Pozdravujem a prajem ti krásny den!
cesminaz
@Staja (28.4.2019 08:36)

Dakujem :-) si milá,ale nieje to nič tažkého,zvládne to každý :-)
tatranka
Veľmi vydarené a pekné rožteky.Je vidieť,že je to dobrý recept.
@Marienka44 skúšala na prvý krát a veru ich má tiež pekné a vydarené.Recept som si uložila a veru vyskúšam aj ja.Mám rada,tieto jednoduché recepty,bez krémov a šľahačiek.
Sem tam urobím aj také,manžel si žiada,ale ja veru taký zákusok oželiem.
cesminaz
@Evulka67 :-) som rada,že sa pečivo páči a budem rada ak raz vyskúšaš. @Mariaklara presne ako vravíš :-) Obmena treba stále! Kludne vyskúšaj,je výborné. @Marienka44 no super,si ma milo prekvapila :-) Dúfam,že budu aj chutiť a po koštovke mi napíšeš! Zatial vdaka za foto a správu :-)
cesminaz
@Tatranka (28.4.2019 16:47)

Dakujem ti za nahliadnutie a milé slová :-) Aj ja mám strašne rada len takéto obyčajné prázdne pečivo a pravdaže aj plnené/ochutené :-) ale zákusok sa tiež niekedy žiada.
monty469
Nuz, co dodat. Cesminka to je tvoj rukopis. Jednoducho nadhera




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia