Šišky mäkučké aj na druhý deň fotorecept

denisavarag - fotkadenisavarag, 24. januára 2021

Dlho som hľadala a skúšala veľa receptov na tie najlepšie šišky. Tento recept robím už dlho a je najlepší. Šišky sú výborné aj na Zobraziť celý popisDlho som hľadala a skúšala veľa receptov na tie najlepšie šišky. Tento recept robím už dlho a je najlepší. Šišky sú výborné aj na druhý deň. Sú mäkučké a vláčne. Skúste, a určite budete spokojní :)

25
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
250 g
250 g
1 PL
1 KL (do kvásku)
1 kocka
1 PL
120 ml (33 %)
2 ks
200-300 ml
1 PL
štipka
Na vyprážanie:
Plnka:
 (marhuľový, jahodový)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Obidve múky zmiešame, pridáme soľ a 1 PL cukru. Spravíme si malú jamku v múke, do ktorej nalejeme asi 100 ml zohriateho mlieka, pridáme droždie a 1KL kryštálového cukru. Počkáme, kým vzíde kvások a potom pridáme zvyšné mlieko. Ak mlieko vychladlo medzi tým ako sme čakali na kvások, tak ho opäť ohrejeme, musí byť teplé. Pridáme žĺtky, olej, šľahačkovú smotanu a rum. Všetko zamiesime, ja to robím ručením mixérom. Môžete aj ručne je to na každom čo je pre neho lepšie. Cesto musí byť vláčne. Keď začne hádzať bublinky, tak je pripravené na kysnutie. Kysnuté cesto posypem troškou múky a prikryla som čistou kuchynskou utierkou, aby sa cesto nelepilo na utierku. Ja si potom takéto cesto dám kysnúť buď na teplý plynový sporák alebo do teplej rúry vyhriatej na asi 30 °C. Keď cesto nakysne, môžeme pracovať.

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 2- 2,5 cm. Vykrojíme kolieska. Ja použijem šálku ale môžete aj koliesko na pagáče, záleží aké veľké chcete mať šišky. Do stredu prstom spravíme dierku.

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto pripravené šišky si nechám ešte podkysnúť. Potom zohrejem olej v hlbokom hrnci kde sa vojdú aspoň 3-4 šišky. Pozor, šišky sa vysmážaním zväčšia, tak si dajte pozor, aby sa nespojila šiška so šiškou. Šišky musia plávať v oleji, nie sa opierať o dno. Šišky dávame do hrnca otočené dierkou dolu!! Potom vysmažíme aj z druhej strany.

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šišky sú rýchlo hotové tak pozor nech nezhoria :-) približne asi 20 sekúnd, treba si od sledovať, každá máme iný sporák.

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vysmažené šišky ukladám do plechovej misy a na dno si dám papierové obrúsky. Takto sa odstráni prebytočný olej.

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď šišky vychladnú, dáme na ne džem, tvaroh, kto čo ľúbi a poprášime práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť .

    Šišky mäkučké aj na druhý deň (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
123
123
No, nedalo mi, dnes som kúpila droždie, hladkú múku - na šľahačkovú smotanu som zabudla... poriešila som to so smotanou na varenie a iba trochu mlieka... šišky boli fantastické, či budú aj na zajtra, ukáže čas...
ivana0701
Šišky vyzerajú úžasne :) môžem sa spýtať koľko mlieka ste pridali? Máte tam uvedené od 200-300ml. Ďakujem