Šišky č. 2 fotorecept

marienka44 - fotkamarienka44, 7. júna 2020
Šišky č. 2 (fotorecept)
Foto: Marienka44

V našom meste prebehol zber použitých olejov s následnou výmenou za ocot v pomere 1:1. Ešte mi chýbalo nejaké množstvo použitého Zobraziť celý popisV našom meste prebehol zber použitých olejov s následnou výmenou za ocot v pomere 1:1. Ešte mi chýbalo nejaké množstvo použitého kuchynského oleja, tak som urobila šišky, aj keď je už po fašiangoch :-)

Suroviny

250 g
250 g
1 PL
1 KL (do kvásku)
1 PL jedlý
1 PL (16 %)
1 KL
21 g
3 ks
2-3 dcl
1 PL
1 zarovnaná KL
na špic noža




Postup

  1. 1

    Najprv pripravíme kvások tak, že do asi 100 ml teplého mlieka rozmrvíme droždie, pridáme 1 KL kryštálového cukru a 1 PL z odváženej múky. Po asi 10 minútach vzíde kvások. Obidve múky preosejeme, prevzdušníme a zmiešame. Pridáme všetky sypké ingrediencie, nakysnutý kvások a 1 PL kyslej smotany Kyslú smotanu pridávam kvôli prítomnosti sódy bikarbóny, ktorá potrebuje na svoj rozklad práve kyslé prostredie. Do zvyšného mlieka habarkou vmiešame 3 žĺtky, 1 PL oleja, asi 20 g masla (nemusí byť). Túto zmes pridáme k múčnej zmesi spolu s 1 PL umu a starostlivo zamiesime cesto. Prídavok umu zabraňuje tomu, aby šišky počas vyprážania nasiakli olejom. Podľa potreby prilejeme ešte trochu teplého mlieka. Cesto nemá byť veľmi riedke, lebo kysnutím ešte zredne. Záleží na kvalitnom vypracovaní a dobrý výsledok sa dostaví určite. Toto zamiesenie robím plochou varechou v smaltovanom vandlíku. Poctivým vypracovaním cesta vháňame vlastne vzduch do cesta, ktorý potrebujú kvasnice na svoj život a prácu.

  2. 2

    V recepte od @sonulienka som si všimla, že ona dáva cesto kysnúť do vymastenej nádoby. Tento trik som vyskúšala a cesto som preložila do plastovej nádoby, ktorú som jemne vymastila olejom za pomoci servítky. Ďakujem za túto vychytávku, lebo vykysnuté cesto ľahko vypadne na dosku a netreba ho z nádoby vyškrabovať. Cesto som poprášila múkou a prikryla čistou kuchynskou utierkou. Rúru som vyhriala asi na 40 °C a vypla. Na rošt som umiestnila prikrytú nádobu s cestom. Kysnuté cesto je citlivé na prievan a výkyvy okolitej teploty. Po asi 30 minútach takto pekne cesto nakyslo a zdvojnásobilo svoj objem.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyklopime na pomúčenú dosku, ľahko ešte premiesime a vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5-2 cm. Pierkom očistíme povrch cesta od múky.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Formičkou vykrajujeme šišky a ukladáme na pomúčenú prenosnú dosku. Ďalšie čakajú na veľkej doske. Po chvíli šišky otočíme a kysnú aj na druhej strane. Odrezky obyčajne zapletiem do vrkočov, ako to robila moja mama.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pracovná malá doska sa mi ľahšie prenáša k sporáku na vyprážanie.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rúčkou varešky som urobila jamku a touto stranou som šišky vkladala do rozohriateho oleja. Jamka takýmto postupom zostane, nezatvorí sa. Prvú stranu treba vyprážať v prikrytej panvici a po otočení šišiek sa už nezakrýva. Ak je v ceste veľa cukru, šišky rýchlo zhoria na tmavo.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Tu sú po otočení už bez pokrievky, majú aj typický pásik po obvode.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vyprážam na tomto repkovom oleji, lebo vydrží aj 230 °C bez rozkladu. Slnečnicový olej má oveľa nižší bod zadymenia, preto nie je vhodný na vyprážanie. Bod zadymenia alebo aj dymový bod nám oznamuje, kedy sa tuk pri tepelnej úprave jedla začína prepaľovať. Nastáva potom jeho chemický rozklad a vznikajú škodlivé látky pre náš organizmus. V predaji sú už aj špeciálne slnečnicové oleje vhodné na vyprážanie, treba si ale všímať etiketu.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vypražené šišky ukladáme na kuchynské papierové obrúsky, aby sa odstránil prebytočný tuk.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po vychladnutí hojne pocukrujeme s práškovým cukrom, v ktorom sme rozmiešali vanilkový cukor. Do jamiek dáme obľúbený džem alebo lekvár. Ja som použila malinový džem. Šišky boli aj na druhý deň dobré.

    Šišky č. 2 (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

alina598
Marienka 44 zase si ma raz potešila, ďakujem veľmi pekne za pekný recept, prajem pekný zvyšok dňa všetkým:-)
boo2879
Ďakujem za recept, šišky sú naozaj super. Mäkučké mňam mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia