Silný zeleninový vývar „kotteri ramen“
z reštaurácie Fou Zoo v Bratislave, 28. októbra 2019
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Slovenskú gastronómiu si bez polievok nevieme ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú, osviežia, naštartujú trávenie a telo dobijú vitamínmi. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať Zobraziť celý popisSlovenskú gastronómiu si bez polievok nevieme ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú, osviežia, naštartujú trávenie a telo dobijú vitamínmi. Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu pohodovú, domácku atmosféru. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Chce to len odvahu inšpirovať sa mekkou zdravých polievok – Áziou, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.
porcie
Suroviny
300 g očistená |
|
200 g |
|
100 g čerstvé |
|
8 g |
|
15 g |
|
15 g očistený |
|
(nie extra virgin) |
|
|
|
|
|
40 ml |
|
(najlepšie morská maldon) |
|
|
|
80 ml |
|
|
|
|
|
100 g |
|
Vložka do polievky: | |
160 g |
|
120 g |
|
80 g |
|
60 g blanšírovaný |
|
60 g grilovaná |
|
20 g |
|
|
|
|
Postup
-
1
Do nádoby vložíme riasy a sušené huby, zalejeme 2 litrami studenej vody, riasy a huby zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme riasu (môžeme ju nechať vysušiť a použiť do ďalšieho jedla) a vodu spolu s hubami vylejeme do väčšieho hrnca. Varíme zakryté 1 hodinu.
- 2
Medzitým v plechu zmiešame maslovú tekvicu a bielu cibuľu nakrájané na väčšie kusy, čerstvé shiitake huby, cesnak, olivový olej a mletú papriku. Zeleninu dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na 30 minút.
- 3
Po hodine varenia vývaru huby vyberieme, do vývaru vložíme opečenú zeleninu (poriadne vyškrabeme plech) a čerstvý zázvor nakrájaný na tenké pásiky, privedieme vývar opäť do varu a zakryté varíme 20 minút.
- 4
Po 20 minútach odstavíme a pridáme sójovú omáčku, mirin, ryžový ocot, cukor, soľ, kokosový olej, bielu miso pastu a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Vývar prepasírujeme cez jemné sitko a podľa chuti dochutíme soľou či cukrom. Huby využijeme po odrezaní stoniek ako vložku do polievky spolu s ostatnými uvedenými ingredienciami.
Tiež zeleninová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu