Zeleninová polievka
Silný zeleninový vývar „kotteri ramen“
Autor receptu: redakcia
Slovenskú gastronómiu si bez polievok nevieme ani
predstaviť. Zasýtia, zohrejú, osviežia, naštartujú
trávenie a telo dobijú vitamínmi.* Vôňa polievok dokáže
naplniť aj veľký priestor a dať mu pohodovú, domácku
atmosféru. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla
na zážitok. Chce to len odvahu inšpirovať sa mekkou
zdravých polievok – Áziou, hrať sa s detailmi,
so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.
Postup
- Do nádoby vložíme riasy a sušené huby, zalejeme 2 litrami studenej vody,
riasy a huby zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme riasu (môžeme ju nechať vysušiť a použiť do ďalšieho jedla) a vodu
spolu s hubami vylejeme do väčšieho hrnca. Varíme zakryté 1 hodinu.
- Medzitým v plechu zmiešame maslovú
tekvicu a bielu cibuľu nakrájané na väčšie kusy, čerstvé shiitake huby, cesnak,
olivový olej a mletú papriku. Zeleninu dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na 30 minút.
- Po hodine varenia vývaru huby vyberieme, do vývaru vložíme opečenú zeleninu
(poriadne vyškrabeme plech) a čerstvý zázvor nakrájaný na tenké pásiky,
privedieme vývar opäť do varu a zakryté varíme 20 minút.
- Po 20 minútach odstavíme a pridáme sójovú omáčku,
mirin, ryžový ocot, cukor, soľ, kokosový olej, bielu miso pastu a všetko
rozmixujeme tyčovým mixérom. Vývar prepasírujeme cez jemné sitko
a podľa chuti dochutíme soľou či cukrom. Huby využijeme po odrezaní
stoniek ako vložku do polievky spolu s ostatnými uvedenými ingredienciami.