Zeleninová polievka

Silný zeleninový vývar „kotteri ramen“

Autor receptu: redakcia

Slovenskú gastronómiu si bez polievok nevieme ani predstaviť. Zasýtia, zohrejú, osviežia, naštartujú trávenie a telo dobijú vitamínmi.* Vôňa polievok dokáže naplniť aj veľký priestor a dať mu pohodovú, domácku atmosféru. A tak si zaslúžia povýšiť z obyčajného jedla na zážitok. Chce to len odvahu inšpirovať sa mekkou zdravých polievok – Áziou, hrať sa s detailmi, so vzhľadom a napokon aj so servírovaním.

4
porcie

Postup

  1. Do nádoby vložíme riasy a sušené huby, zalejeme 2 litrami studenej vody, riasy a huby zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyberieme riasu (môžeme ju nechať vysušiť a použiť do ďalšieho jedla) a vodu spolu s hubami vylejeme do väčšieho hrnca. Varíme zakryté 1 hodinu.
  2. Medzitým v plechu zmiešame maslovú tekvicu a bielu cibuľu nakrájané na väčšie kusy, čerstvé shiitake huby, cesnak, olivový olej a mletú papriku. Zeleninu dáme piecť do rúry vyhriatej na 220 °C na 30 minút.
  3. Po hodine varenia vývaru huby vyberieme, do vývaru vložíme opečenú zeleninu (poriadne vyškrabeme plech) a čerstvý zázvor nakrájaný na tenké pásiky, privedieme vývar opäť do varu a zakryté varíme 20 minút.
  4. Po 20 minútach odstavíme a pridáme sójovú omáčku, mirin, ryžový ocot, cukor, soľ, kokosový olej, bielu miso pastu a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Vývar prepasírujeme cez jemné sitko a podľa chuti dochutíme soľou či cukrom. Huby využijeme po odrezaní stoniek ako vložku do polievky spolu s ostatnými uvedenými ingredienciami.