Dusená zelenina

Sicílska caponata

Autor receptu: redakcia

Caponata sa na talianskom ostrove Sicília podáva ako zeleninové predjedlo alebo ako príloha k mäsu aj rybám.

4
porcie
45 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Zeler umyjeme, odrežeme horné a dolné konce a nakrájame na jemné pásiky. Olúpanú cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno. Baklažán umyjeme, nakrájame na tenké plátky a rozrežeme na osminky. Paradajky nakrájame na malé kocky.
  2. Baklažány opečieme vo dvoch dávkach vždy na 2 PL olivového oleja. Vyberieme ich z panvice, rozohrejeme zvyšné 2 PL oleja, krátko opečieme cibuľu a cesnak, pridáme zeler, paradajky a baklažány, osolíme a okoreníme a na miernom ohni budeme dusiť 5 minút zakryté pokrievkou.
  3. Tento čas využijeme na rozpolenie olív, nasekanie bazalky a opláchnutie kapár. Pridáme tieto prísady, ako aj ocot a cukor a budeme variť ďalších 15 minút, občas premiešame. Na malej panvici nasucho opražíme píniové oriešky a pred podávaním nimi jedlo posypeme. Podávame s bielym chlebom.