Semienková kanapka, špenátové pesto a pečená karotka
Foto: skolavareniapolus
Recept od Martiny Grňovej (www.foodlover.sk)
porcie
na 180 °C
Suroviny
Semienková kanapka: | |
100 g |
|
30 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
30 g |
|
70 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
5 PL |
|
Špenátové pesto: | |
1 stredne veľký ks |
|
1 stredne veľký ks |
|
150 g (čerstvý alebo mrazený) |
|
50 g |
|
1 ČL (alebo olivový) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Pečená karotka: | |
200 g |
|
|
|
podľa chuti |
|
Na dozdobenie: | |
pár lístkov |
|
1 ČL |
|
Postup
-
1
Semienková kanapka: Do vody zamiešame chia semienka. Semienka napučia a vstrebajú vody, čím sa vytvorí chia gel, ktorým v ceste nahradíme vajíčka.
-
2
Zmiešame ho s ostatnými ingredienciami na semienkovú kanapku a rozmixujeme v kuchynskom robote, kým nevznikne lepivé cesto pripomínajúce mokrý piesok.
-
3
Ak je cesto príliš riedke zahustíme ho kokosovou múkou, ktorá na seba veľmi viaže vodu. Ak je príliš husté, pridáme olivový olej.
-
4
Z cesta vytvarujeme guľu, dáme ju medzi 2 papiere na pečenie a rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm.
-
5
Vrchný papier vyhodíme a okraje kanapky ucapkáme tak, aby neboli rozstrapkané a popraskané. Cesto aj so spodným papierom dáme na plech. Navrchu môžeme ozdobiť semienkami a orieškami.
-
6
Pečená karotka: Rúru predhrejeme na 180 °C. Karotku nakrájame na pravidlené hranolčeky a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom. Kanapky a mrkvu dáme piecť na asi 20 minút pri teplote 180 °C.
-
7
Špenátové pesto: Ak používame mrazený špenát, vyberieme ho skôr, aby sa úplne rozmrazil. Nakrájame ošúpanú cibuľu na jemné plátky a dusíme na oleji na slabom plameni približne 10 - 15 minút. Takto bude mäkká a sladučká. Malé množstvo cibule odložíme nabok - na konci ju použijeme na ozdobenie. K cibui pridáme špenát a dusíme ďalšie 3 minúty.
-
8
Potom túto zmes preložíme do mixéra, pridáme oriešky.
-
9
Mixujeme, kým nevznikne jemné pesto. Podľa chuti ho osolíme a okoreníme.
-
10
Servírovanie: Na upečené kanapky navrstvíme pesto, poukladáme karotku a odloženú cibuľku. Posypeme sezamom a lístkami rukoly. Podávame najlepšie teplé, ale chutí perfektne aj studené.
no oklamať tým chlapský hladný žalúdok...???
hádam iba ako zákusok..
ľudia dnes čarujú ...:-)
Aj chlapský žalúdok by si pochutil :)
@Haji (13.5.2017 11:59)
Ďakujeme.