Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou
Foto: marienka44
Teraz je ten pravý čas na toto jedlo. Keďže som dostala kúpiť pekné, pokrájané bravčové pliecko, rozhodla som sa preň a
zároveň som vyskúšala Zobraziť celý popisTeraz je ten pravý čas na toto jedlo. Keďže som dostala kúpiť pekné, pokrájané bravčové pliecko, rozhodla som sa preň a
zároveň som vyskúšala recept na domácu knedľu od @babkamt. Knedľa sa vydarila nad očakávanie.
Zdroj: Recept na domácu knedľu od @babkamt nájdete TU
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g |
|
2 PL domáca |
|
1 ks veľká |
|
2 strúčiky |
|
trochu (maďarská, v tube) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
500 g |
|
|
|
1 téglik (16 %) |
|
podľa potreby |
|
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme cibuľový základ: V hrnci na rozohriatej masti orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu. Stiahneme z ohňa, pridáme kopcovitú lyžicu červenej papriky, zalejeme asi 1 dcl vody, vrátime na oheň a vydusíme skoro na tuk, paprika sa nesmie spáliť.
- 2
Pridáme znovu rovnaké množstvo vody, ale horúcej, aby sa neprerušil var. Tento postup opakujeme ešte 3-krát, aby sa rozvarila cibuľa. Do tohto cibuľovo-paprikového základu vložíme umyté a na kocky pokrájané mäso a opečieme za stáleho miešania. Podlejeme horúcou vodou a dusíme prikryté do polomäkka. Počas dusenia pridáme koreniny: mletú a celú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok chilli papričky, pretlačený cesnak, paprikovú pastu "Červené zlato" a soľ. Podľa potreby podlievame malým množstvom horúcej vody.
- 3
Kyslú kapustu nepremývame vodou, ale ju na doske pokrájame na kratšie vlákna. Pridáme k mäsu a dodusíme do mäkka. Kyslú smotanu z téglika preložíme do väčšieho hrnčeka a prilejeme z varnej konvice vriacu vodu, aby sa vyrovnali teploty. Takto zamedzíme, aby sa v šťave tvorili biele bodky. Až potom ju pridáme do hotového jedla a povaríme. Ja som na zahustenie šťavy na sucho opražila v rajničke 1 PL hladkej múky, zaliala vodou a cez sitko pridala ku gulášu. Ochutíme asi 1 PL cukru, prípadne ešte dosolíme.
- 4
K segedínskemu gulášu som ako prílohu urobila kysnutú parenú knedľu z 250 g polohrubej múky podľa receptu @babkamt. Je to vynikajúci recept, ktorý sa vždy podarí, viď link: https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-parena-kysnuta-knedla-fotorecept/49922-recept.html?from=newsletter
- 5
Knedľu parím v tomto paráku, má 3 poschodia, takže sa môže pripraviť kompletný obed v pare. Do pariaceho prístroja pod cesto som položila papier na pečenie, aby sa knedľa neprilepila.
- 6
Tu je ešte nepokrájaná knedľa z 250 g múky, čo mne samej úplne stačí.
Tiež segedínsky guláš:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Ano, máš pravdu, obchodné knedle sa mrvia ako piliny. Táto bola mäkučká a ľahká ako pierko. Aj zaťovi chutilo.
Ďakujem všetkým za nahliadnutie, potešilo ma to.
Neviem, kde bývaš, ja som bratislavčanka a knedľu kupujem v predajni Yeme. Tie sú (pre mňa) prijateľné.
Robím podobne, dávam však sladkú smotanu. Ale, každému ako chutí.
Ďakujem za komentár, cesnak tam nie je vôbec cítiť. V dnešnej dobe potrebujeme cesnak, má pozitívne účinky na naše zdravie.
Ďakujem pekne za ocenenie, snažila som sa to podrobne popísať exaktne. Ty máš asi len pseudonym "chemik", ale ja som aj vyštudovaná chemička. :-)
zdravím kolegyni a jako každý "užitečný" chemik jsem také celoživotní kuchař, jeden čas i profesionální
A ja tvrdím, že varenie je druh chémie. Teraz počas pandémie sa realizujem vo varení. Každý deň niečo iné a nové, nepoznané varím, len mám málo konzumentov. :-)
To já tedy mám teď konzumentů víc, protože vnoučata se učí doma přes počítače a já zatím vařím místo školní jídelny česko-slovenskou klasiku. Jsou nadšené z dobrého jídla, jenže já už přibral skoro 10 kg a to nic sladkého nevařím.