Segedínsky guláš

Segedínsky guláš s domácou kysnutou knedľou

Autor receptu: marienka44

Teraz je ten pravý čas na toto jedlo. Keďže som dostala kúpiť pekné, pokrájané bravčové pliecko, rozhodla som sa preň a zároveň som vyskúšala recept na domácu knedľu od @babkamt. Knedľa sa vydarila nad očakávanie.

3
porcie
60 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme cibuľový základ: V hrnci na rozohriatej masti orestujeme na drobno pokrájanú cibuľu. Stiahneme z ohňa, pridáme kopcovitú lyžicu červenej papriky, zalejeme asi 1 dcl vody, vrátime na oheň a vydusíme skoro na tuk, paprika sa nesmie spáliť.
  2. Pridáme znovu rovnaké množstvo vody, ale horúcej, aby sa neprerušil var. Tento postup opakujeme ešte 3-krát, aby sa rozvarila cibuľa. Do tohto cibuľovo-paprikového základu vložíme umyté a na kocky pokrájané mäso a opečieme za stáleho miešania. Podlejeme horúcou vodou a dusíme prikryté do polomäkka. Počas dusenia pridáme koreniny: mletú a celú rascu, mleté čierne korenie, nové korenie, bobkový list, kúsok chilli papričky, pretlačený cesnak, paprikovú pastu "Červené zlato" a soľ. Podľa potreby podlievame malým množstvom horúcej vody.
  3. Kyslú kapustu nepremývame vodou, ale ju na doske pokrájame na kratšie vlákna. Pridáme k mäsu a dodusíme do mäkka. Kyslú smotanu z téglika preložíme do väčšieho hrnčeka a prilejeme z varnej konvice vriacu vodu, aby sa vyrovnali teploty. Takto zamedzíme, aby sa v šťave tvorili biele bodky. Až potom ju pridáme do hotového jedla a povaríme. Ja som na zahustenie šťavy na sucho opražila v rajničke 1 PL hladkej múky, zaliala vodou a cez sitko pridala ku gulášu. Ochutíme asi 1 PL cukru, prípadne ešte dosolíme.
  4. K segedínskemu gulášu som ako prílohu urobila kysnutú parenú knedľu z 250 g polohrubej múky podľa receptu @babkamt. Je to vynikajúci recept, ktorý sa vždy podarí, viď link: https://varecha.pravda.sk/recepty/domaca-parena-kysnuta-knedla-fotorecept/49922-recept.html?from=newsletter
  5. Knedľu parím v tomto paráku, má 3 poschodia, takže sa môže pripraviť kompletný obed v pare. Do pariaceho prístroja pod cesto som položila papier na pečenie, aby sa knedľa neprilepila.
  6. Tu je ešte nepokrájaná knedľa z 250 g múky, čo mne samej úplne stačí.