Segedínsky guláš
Segedínsky guláš

Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál fotorecept

sracz - fotkasracz, 4. decembra 2021
Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept)
Foto: sracz

Od Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia! Ja som sa Zobraziť celý popisOd Holíča až po Ubľu rozvoniavajú podobné varianty tejto dobroty a každá z nich je určite tá najoriginálnejšia a najsamlepšejšia! Ja som sa pre ten svoj motivoval chúťkami, chuťami a požiadavkami mojej dcérky Bábiky Angeliky a mojej najkrajšej „Prišahanej“, ktoré razia striktnú zásadu, v jedle má byť viac ako dvojnásobok mäsa než „doprevádzajúcej ingrediencie (v tomto prípade kyslej kapusty)“. Nie iba pre kľud, mier a pokoj v rodine, ale hlavne pre tie pochvalné pohľady a slová, im rád vyhoviem!

6-8
porcií
35-45 minút
tepelná úprava

Suroviny

5-6 PL
5-6 PL škvarená
2 - 2,5  kg
250-300 g väčšia
250-300 g väčšia
podľa chuti
podľa chuti
2-3 KL
1,5 KL (Urblík KN)
3-5 strúčikov
1-1,2 g
1,5 KL
500-600 ml
240-250 ml
2-3 KL (Maizena)
500-600 g
1-2 ks (na zahustenie)
Príloha:




Postup

  1. 1

    Veľa toho nie je treba, ale výsledné „dielo“ (výraz som „šlohol“ od @Mesiar50) predstavuje jednu z „božských mán“ tu na Zemi. Takýto očarujúci kúsok pliecka sa mi podarí občas kúpiť aj v sériovom „markete“.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na 2 PL slnečnicového oleja a 2 PL škvarenej bravčovej masti som na svetlo „zatiahol“ bravčové pliecko, pokrájané na väčšie kúsky.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Preložil som ho na pomocný tanier a vo výpeku som krátko orestoval postrúhanú červenú cibuľu.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K cibuli som potom vrátil opečené kúsky mäsa, premiešal a dusil asi 10-12 minút.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V druhej rajnici som na oleji a masti orestoval postrúhanú žltú cibuľu a než som získal požadovaný efekt,

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    dusené mäso som zasypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, mletou sladkou paprikou, pikantným korením „Urblík z KN“ a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Opäť som všetko ľahučko premiešal a nechal ďalej dusiť.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do rajnice s restovanou žltou cibuľou som pridal kyslú kapustu s iba zľahka vytlačenou šťavou, posolil, posypal troškou čerstvo mletého čierneho korenia a KL celej rasce. Premiešal a nechal na polovičnom ohreve dusiť.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ... a ideme do finále! Udusené mäso som zalial „emulziou“ mäsového vývaru, šľahačkovej smotany a kukuričného škrobu (kto ho nerád, zahustí podľa seba múkou alebo strúhaným surovým zemiakom); zostavu som premiešal a nechal prejsť varom.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Následne som pokračoval v kompletizácii a do hrnca s mäsom som vložil aj preddusenú kyslú kapustu, premiešal a

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    „vyšperkoval“ kyslou smotanou. Premiešal a vzápätí opäť nechal prejsť asi 5 minút varom.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Do takejto chute a podoby.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V priebehu varenia „segeďáku“ som pripravil aj knedľu strýčka Jendu, podľa už uverejneného receptu:https://varecha.pravda.sk/recepty/varena-knedla-s-kypriacim-praskom-podla-stry/80889-recept.html len ku opražovaným kúskom rohlíka som pridal aj zväzok (5-6 ks) pokrájanej mladej zelenej cibuľky aj s jej „pierkami“.

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Takto vyzeralo vypracované cesto,

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    vyformované knedle a

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    takto napokon moja porcia nedeľňajšieho obeda. Porcia mojej „šéfky“ vyzerala óóóveľa kultúrnejšie, ale nafotiť som ju nestihol. „... ta naj prebača“!

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tohtoročný Martin kunám „prijachal na bielom koni“, nadišiel čas na zimné jedlá, ku ktorým určite patrí aj dobrý „segeďák“. Poznajúc Vás, určite si ho nahotujete aj Vy! Dobrú chuť!

    Segedínsky guláš – môj dámsky špeciál (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

haji
Ano, také jsem dostala chuť na segedín. Obdivuji tvů metodický technologický postup. Boženky, to musí být kopa nádobí... Kouzelná knedla je zlatý hřeb tvého segedínského guláše, máš můj obdiv, jsi velice šikovný! Foto zimy u vás je něžné, bude víc sněhu? Mně by to stačilo. Krásný adventní čas tobě i celé rodině!
evanaaa
Veruže som rozmýšľala nad segedínskym pred pár dňami a váhala, no keďže sviatky sa blížia a kapusta bude, aj keď iná, v inej podobe, tak som si to rozmyslela, spravím inokedy. Len ja dávam kapustu priamo do mäsa, keď už je mäkké a tam ju v tej šťave varím s ním, takže robím všetko naraz v jednom hrnci. Ale tvoje zobrazenie zodpovedá môjmu, na tom tanieri, iste aj chuťou.
sracz
Veľmi pekne Ti @haji ďakujem za obdiv. S riadom si starosti nerobím, lebo po desaťročiach skúseností v kuchyni som sa naučil priebežne umývať a odpratávať "graty" hneď po jednotlivých technologických krokoch. Zima u nás ešte len začína, snehu bude požehnane, lebo Iowa je na jednej zemepisnej šírke ako Československo. Krásny advent aj Tebe, Tvojej ctenej rodinke a všetkým ľuďom dobrej vôle!
sracz
Srdečne pozdravujem aj Teba @evanaaa vážená a milá a ďakujem za koment. Nuž ak by som robil "segeďák" ako Ty, tak to by už nebol môj "Dámsky špeciál"! Takže dobré "šmaky" aj Tebe!
mirop
podla mna zbytocne vela surovin a mnohe sa dupluju... naco cervena i biela cibula, naco mast i olej, naco smotana sladka i kysla a uz vobec nerozumiem naco skrob a zemiak
frezia68
Dnes mám lenivý deň,tak som tu nakukla a segedínsky ,moje jedno jedlo z obľúbených,ma zaujal. Kapustu mám a už dlhšie sa chystám uvariť,lenže žalúdok štrajkuje. Najradšej by som prisadla k Vášmu stolu a stačilo by okoštovať. Ale raz si ten dámsky špeciál istotne pripravím :-).
sracz
Ďakujem za komentár, vážený @Mirop a na slušné otázky reagujem slušnou odpoveďou. Nie je čomu čo rozumieť, lebo tak to „segeďák “ varím už vyše pol storočia a je to môj recept. Červenú a bielu cibuľu som použil preto, lebo som ich mal. Sladkú smotanu používam vždy pri paprikášoch a kyslú v spojitosti s kyslou kapustou. Nuž a ak si pozorne čítal môj postup, vidíš že som použil škrob a strúhaný zemiak je iba odporúčanie na výber podľa chuti a možností! Maj pekné dni a teším sa na Tvoje konštruktívne reakcie aj pri mojich budúcich „dielach“!
sracz
Srdečne buď pozdravená @Frezia68 milá Ditka kamaLáska moja dávna. Tvoje chute poznám už viac ako desať rokov a teší ma, že si aj tento môj „dámsky špeciál“ prihotovíš. Ďakujem za komentík a želám Ti dobré „šmaky“! ... ta ňe?
kitty24
Krásny recept , hneď by som si dala. Určite v najbližších dňoch spravím.
1x sracz