Šampiňóny s vajcom
Šampiňóny s vajcom

Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. septembra 2018
Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept)
Foto: sracz

Na čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Zobraziť celý popisNa čerstvé huby z okolia mojich rodných Košíc si budeme musieť ešte nejaký ten piatok počkať, ale aj z konzervovaných šampiňónov je praženica chutná. Nutričný prínos húb spočíva v ich zložení a vysokom obsahu vlákniny. Obsahujú bielkoviny i sacharidy, tuky sú však zastúpené iba minimálne. Naopak vyšší podiel vody má za následok nízku energetickú (kalorickú) hodnotu, 25 kcal/105 kJ v 100 g, čiže sú porovnateľné s nízkokalorickými druhmi zeleniny a ovocia. Nie sú teda žiadnou „kalorickou bombou“.

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
12-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL
1 ks stredná
2-3 ks
250-333 ml
500-600 ml (alebo crimini)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
4-6 ks
4-6 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    Kto má akurátnu chuť na opečené kúsky údenej slaniny, samozrejme začne ňou, my sme sa pre dnešok rozhodli „byť za dobrých“, tak preto som začal iba troškou slnečnicového oleja v mojej obľúbenej panvici, na ktorom som orestoval „C-éčka“ stonkového zeleru a červenej cibule, do ktorých som potom pridal aj „statočnú“ hrsť pokrájanej petržlenovej i zelerovej vňate. Nasledovalo „hlavné číslo programu“, dva sklenené poháre sterilizovaných, na hrubo pokrájaných „hlavičiek“ šampiňónov, ktoré som jemne posolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením a

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    samozrejme, teda aspoň pre mňa, čerstvo mletou borievkou (jalovcom z plane pri Turni nad Bodvou), vôňou ktorej si aspoň navodím predstavu Slovenských kopcov, strání a vrchov.

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Základ už som mal podusený, tak po zmiešaní stačilo už iba asi 3÷5´ na spoločné „utrtúlenie“ sa, čiže ohriatie na príjemnú prevádzkovo-jedlú teplotu,

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    „vbuchnúť“ vajíčka, občasným premiešavaním ich nechať „zraziť“,

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    posypať ďalšou dávkou pokrájanej zelenej vňaťky a hotovo (alias, „fertig Juliška, prikri sa!“).

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ja som si svoj podiel nechal v panvici, dľa prevzatého zvyku mojeho dobrého otca, B. P.,

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ale mojej sladkej ½ s „modrou krvou” som predsa len servíroval na porceláne na ocesnakovaných hriankach s maslom, posypaných strúhanou goudou a mozzarellou.

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dnes jeden zo smutnejších pohľadov; pri poslenej monsoon-ovej búrke sa nám zlomil veľký bočný konár citronóvnika, ale jeho tohotoročná úroda bude aj tak bohatá; až dozreje, určite sa Vám ňou pochválim.

    Šampiňóny na červenej cibuli a zeleri (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

bozulka
Zaujímavá kombinácia.Neviem si predstaviť huby bez rasce,ale chuť možno nahradí stonkový zeler.
Vyskúšam asi tiež so šampiňonmi ,huby zo Záhoria zatiaľ toho roku ešte neprišli...:-)
Posielam krásny pozdrav ďaleko za More !!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia