Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. júla 2014
Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept)
Foto: pusta

Na dnešnú večeru som pripravila šalát z pečeného baklažánu, prosciutto crudo a vajec varených na tvrdo so šalátovými listami, je rýchlo hotový a Zobraziť celý popisNa dnešnú večeru som pripravila šalát z pečeného baklažánu, prosciutto crudo a vajec varených na tvrdo so šalátovými listami, je rýchlo hotový a veľmi chutný.

4
porcie
15 minút
príprava
4 + 4 minút
na 90 °C

Suroviny

2 ks
100 g
podľa chuti
listy podľa potreby (ľadový šalát)
8 ks
podľa potreby
1 - 2 strúčiky
3 PL
Na zálievku:
1 diel
3 diely




Postup

  1. 1

    Baklažán som umyla, osušila, odkrojila som oba konce a pokrájala som ho na kolieska asi 0,5 cm silné.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokládla som ich na podnosy, osolila a nechala som ho vypotiť, mám tam aj cuketu - robila som ešte aj niečo iné.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kolieska baklažánu som osušila papierovou utierkou, položilla som do múky...

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a obalené kolieska múkou som postupne kládla na čisté taniere.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V panvici som rozohriala olej, prihodila som jeden nožom rozpučený veľký strúčik cesnaku,...

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na jedenkrát som dala len časť obaleného baklažánu, aby sa olej príliš neochladil, opiekla som ich najprv z jednej strany do červena,...

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...potom aj z druhej strany, cesnakom sa baklažán len príjemne ochutí, nebude ostro "precesnakovaný".

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opečené kolieska baklažánu som položila na taniere s papierovou kuchynskou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk a nechala som ich úplne vychladnúť.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na taniere som rozložila umyté a dobre odkvapkané listy hlávkového šalátu, mala som odložené srdiečka na tento šalát, môžete použiť akýkoľvek listový šalát.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na šalátové listy som položila opečené a vychladnuté kolieska baklažánu, štvrtinky vajec uvarených na tvrdo a natrhané kúsky prosciutto crudo, posypala som ešte na drobno pokrájanými kúskami hlávkového šalátu

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na záver som šalát jemne osolila a pokvapkala zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja extra virgin. Tento veľmi chutný šalát je vhodný ako ľahká večera, v menšej dávke ako slaná chuťovka a alebo ako predjedlo, ale aj ako výborné pohostenie, okrem toho je rýchlo hotový, podávala som s čerstvým domácim pečivom.

    Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zolik
@pusta , rada by som sa spytala preco obalujes baklazan pred tepelnou upravou v muke. Este som sa s tym nestretla. Dakujem.
tassiedevil
ľahká? a vieš dobre spať po takejto večeri?:) nakoniec tam nič zlého nie je, ale ja si to radšej dám na obed..:)
pusta
@zolik , je známe. že baklažán sa pri oprážaní rád napije veľmi veľa oleja, podobne ako špongia vody a je potom strašne mastný. to bol dôvod, prečo som ho obalila v múke, napije sa síce oleja tiež, ale nie až toľko. okrem toho,ked sa obalí v múke, vznikne tenká chutná chrumkavá kôrčička na povrchu, je potom oveľa chutnejší.
dúfam, že som tvoju otázku zodpovedala a vsvetlila ti, čo si chcela vedieť.
pusta
Milý@tassiedevil , podľa môjho názoru mať na večeru pár koliesok baklažánu, dve vajíčka na tvrdo, niekoľko malých kúskov natrhaného prosciutto crudo a hlávkový šalát - je ľahká večera oproti bežnej klasike určite. :-)
okrem toho, u nás večeriame skoro, medzi 17,00 - 18,00 hodine, takže sa nám spalo dobre. :-)
nepatrím medzi tie citlivky, čo si dajú ako posledné jedlo o 16,00 hodine maximálne jedno jablko :
však máš pravdu, sú tam samé dobré veci a kľudne môže byť tento úžasný mimoriadne chutný šalát na obed, kto ako si vyberie.
dakujem ti za pochvalu.
1x jozka2
letisia
Baklažán sa nenapije oleja, keď ho opečieš na panvici "na sucho" a potom na tanieri postriekaš, alebo pokvapkáš olivovým olejom.
@pusta a prečo sú tie čo jedia naposledy o 16 citlivky? Čo keď tak musia napr. zo zdravotných dôvodov, alebo bojujú s kilami? Ty môžeš byť rada, že nemusíš bojovať a trápiť pre kilá navyše. Tak neznevažuj a nehádž všetkých do jedného vreca.
Inak tvoj šalát je fajn.
pusta
@letisia , ja viem, mohla som baklažán aj na sucho grilovať, nechcela som, chcela som mať na ňom tú chrumlkavú kôrčičku.
@letisia , no tááák, nikoho som neznevažovala, hovorila som o sebe, to hádam smiem. prosím, nevzťahuj z toho nič na seba. nemala som v úmysle sa nikoho dotknúť ani vo sne.
to je na každom jednotlivcovi ako bojuje so svojimi kilami a z akých dôvodov. to je jeho vec. prepáč, ale nikoho nehádžem do jedného vreca. ja to nikomu nezazlievam.
teší ma, že sa ti recept páči.
dúfam, že si ma pochopila. :-)))
dakujem ti.
pusta
@zolik , to som veľmi rada a verím, že bude výborne chutiť :--)
dakujem.
Pekný deň aj tebe.
safran
vidím, že Ťa leto a baklažán inšpirovali, hneď mi napadlo, ako toto pripravím...
letisia
@pusta ja nič nevzťahujem na seba, nenapísala som ti to za mňa, ja večeriam aj o 19, keď nestíham. Len som napísala, že sa mi nepáči ako sarkasticky sa vyjadruješ o tých čo jedia naposledy o 16. A slovo citlivka sa je v tomto smera naviac úplne od veci.
letisia
oprava: A slovo citlivka je v tomto smere naviac úplne od veci.
pusta
@letisia , prepáč, nebidem sa s nikým naťahovať.
raz som to vysvetlila už dostatočne a slušne.
prosím, nevkladaj mi do úst, čo som nepovedala. nebudem sa predsa ospravdlňovať nikomu za to, ako to ty interpretuješ a ja som nič také nepovedala, a ani nenapísala. myslím, že stačilo raz a viackrát netreba.
dakujem ti za pochopenie. nemienim sa s tebou hádať, tak prestaň.
pusta
@safran , ja mám radda baklažán, už som robila veľa vecí z neho, napr. Babaganoush, Sultánové potešenie, Harmonilku, Musaku, placky,vyprážaný, opekaný, grilovaný, dusený, rôzne šaláty, dipy...iné - niektoré recepty mám aj tu na vareche
poteší ma ak aj ty spravíš :-)
dakujem.
1x pusta
zolik
@pusta , tie baklazany obalene v muke boli fantasticke. Robila som ich ako prilohu k lososovym spizom so safranovou ryzou. Ryba zostala, ryza zostala, len baklazany sme zjedli vsetky. Moj manzel je na pochvaly velmi skupi, maximalne povie - Es war nicht schlecht. Tentokrat povedal, urobime si v nedelu na veceru s jogurtom. Tak ja teraz sadnem do auta a idem kupit baklazany a jogurt. Prajem Ti pekny weekend a dakujem, ze mi vzdy na moje otazky odpovies.
pusta
@zolik , som rada, že tie baklažány sú fantastické :-)))
Ich bin sehr froh, dass Deinem Mann ist es so gut geschmeckt. Zum Wohl :-)))
Ich sende alle meine liebe Grüße an Euch beide :-)))
dakujem za skvelú správu.
prajem Vám obom krásny weekend, my ho už máme :-)
obor123
@pusta , ja nie som citlivka. Ja niekedy večeriam aj po 20 .hod. Predstav si,nie si sama.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia