Šalát z pečeného baklažánu a prosciutto crudo (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na dnešnú večeru som pripravila šalát z pečeného baklažánu, prosciutto crudo a vajec
varených na tvrdo so šalátovými listami, je rýchlo hotový a veľmi chutný.
4 porcie |
15 minút príprava |
4 + 4 minút na 90 °C |
Postup
- Baklažán som umyla, osušila, odkrojila som oba konce a pokrájala som ho na kolieska asi 0,5 cm silné.
- Pokládla som ich na podnosy, osolila a nechala som ho vypotiť, mám tam aj cuketu - robila som ešte aj niečo iné.
- Kolieska baklažánu som osušila papierovou utierkou, položilla som do múky...
- ...a obalené kolieska múkou som postupne kládla na čisté taniere.
- V panvici som rozohriala olej, prihodila som jeden nožom rozpučený veľký strúčik cesnaku,...
- ...na jedenkrát som dala len časť obaleného baklažánu, aby sa olej príliš neochladil, opiekla som ich najprv z jednej strany do červena,...
- ...potom aj z druhej strany, cesnakom sa baklažán len príjemne ochutí, nebude ostro "precesnakovaný".
- Opečené kolieska baklažánu som položila na taniere s papierovou kuchynskou utierkou, aby sa odsal prebytočný tuk a nechala som ich úplne vychladnúť.
- Na taniere som rozložila umyté a dobre odkvapkané listy hlávkového šalátu, mala som odložené srdiečka na tento šalát, môžete použiť akýkoľvek listový šalát.
- Na šalátové listy som položila opečené a vychladnuté kolieska baklažánu, štvrtinky vajec uvarených na tvrdo a natrhané kúsky prosciutto crudo, posypala som ešte na drobno pokrájanými kúskami hlávkového šalátu
- Na záver som šalát jemne osolila a pokvapkala zálievkou z citrónovej šťavy a olivového oleja extra virgin. Tento veľmi chutný šalát je vhodný ako ľahká večera, v menšej dávke ako slaná chuťovka a alebo ako predjedlo, ale aj ako výborné pohostenie, okrem toho je rýchlo hotový, podávala som s čerstvým domácim pečivom.