Syrové placky
Syrové placky

Rýchle cesnakovo-syrové placky

cesminaz - fotkacesminaz, 8. septembra 2019
Rýchle cesnakovo-syrové placky
Foto: cesminaz

Tieto chlebové placky sú nielen výborná a rýchla pochúťka, ale sú fantastické aj ako príloha namiesto pečiva :-) Hodia sa na raňajky, k obedu Zobraziť celý popisTieto chlebové placky sú nielen výborná a rýchla pochúťka, ale sú fantastické aj ako príloha namiesto pečiva :-) Hodia sa na raňajky, k obedu alebo aj na desiatu.

10 ks
porcií

Suroviny

Cesto:
500 g
1 PL (z čerstvého citróna)
1 kopcovitejšia KL
1 KL
cca 3-3,5 dl vlažná
2 PL
Plnka:
10 plátkov
5-6 strúčikov
1-2 PL
Na opekanie placiek:
troška




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv premiešame múku, soľ a sódu bikarbónu. Potom dáme olej, šťavu z citróna a pomaly, postupne podľa potreby cca 3-3,5 dl vlažnej vody. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme stáť len dovtedy, kým si prichystáme všetko potrebné na plnku, ako aj pracovnú dosku a panvicu. Čiže fakt len zo 10-15 minút :-) Za tento kratučký čas zároveň začne "pracovať" v ceste sóda bikarbóna s citrónom, ktorý sme tam dali vlastne kvôli ešte lepšej aktivácii sódy bikarbóny :-)

    Rýchle cesnakovo-syrové placky - obrázok 1
  2. 2

    Na plnenie placiek potrebujeme na plátky nakrájaný tvrdý syr, ja tu mám Goudu, ale každý si dá podľa vlastnej chuti. Ďalej olej a zo 5-6 strúčikov cesnaku. Cesnak na jemno postrúhame, pridáme olej, trocha soli a celé popučíme ešte lyžicou.

    Rýchle cesnakovo-syrové placky - obrázok 2
  3. 3

    Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľký, tenký obdlžnik, ktorý pokrájame na 10 podlhovastých rovnakých častí. Treba si prirovnať 1 plátok syra, cesto musí byť také veľké, aby prikrylo syr. Nakrájané cestá následne na jednej strane natrieme poriadne cesnakom a položíme naň plátok syra. Napokon už len zakryjeme druhou stranou cesta a okraje len jemne postláčame. Ja to nezvyknem všade celkom uzavrieť, mám rada ak pri pečení vykukne kde-tu tekutý syr :-) Cesto je jemné a vláčne, pracuje sa s ním veľmi dobre.

    Rýchle cesnakovo-syrové placky - obrázok 3
  4. 4

    Placky ihned opekáme z oboch strán na troche oleja. Na strednom plameni pár minutiek z každej strany. Budete vidieť ako sa to cesto trocha nadvihne/trocha zväčší svoj objem :-) Rozpúšťajúci syr vám možno kde-tu pri pečení z placky vykukne, ale ako som už spomínala, to podľa mňa vôbec nevadí :-) Placky netreba po upečení ničím natierať.

    Rýchle cesnakovo-syrové placky - obrázok 4
  5. 5

    Placky sú vynikajúce, kombinácia syru a cesnaku je veľmi chutná. Cesto je hneď po upečení mäkké a nadýchané, na povrchu s jemnou kôrkou :-) Výborné sú na raňajky, alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ako obmenu je možné pridať medzi aj plátky šunky/salámy, alebo tuniaka v oleji, niečo údeného... atď. Celkom podľa fantázie :-) Prajem dobrú chuť!!!

    Rýchle cesnakovo-syrové placky - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Oh, to je super receptík, pecka, jak píše @Mijaita ! Musím utřít slinu a slzu, protože nejde ochutnat, jen si mohu pustit na špacír představivost, chjo Cesmínko, ty jsi studnice nápadů, neotřelých receptů, s perfektním provedením! Děkuji za kouzelný recept - pecku! Krásné pozdravení připojuji, jen tak dál!
pivonka
Aj som hneď dala do kk, ale som musela opraviť zaradenie do kolónky, veď to nie je kysnuté cesto. V živote som s takým cestom nepracovala, ale nepochybujem, že výsledok je výborný, už podľa neodolateľného foto. Chce to len jedno - urobiť.
kvakac
Čo dodať keď už bolo všetko predo mňou napísane. Hodili by sa mi k rezňom na brusnicovej omáčke. Nemusel som robiť zemiaky. Objednávam 20 kusov keď budeš na budúce robiť.
denyany
Aj mne sa páčia takéto placky! A to množstvo variácií na náplň čo mi napadlo.... Ale cez týždeň asi skúsim Tvoj základný recept a potom sa uvidí.:-)
cesminaz
@pivonka (8.9.2019 10:50)

Ano @Pivonka dobre si si všimla,tieto placky nie sú z kysnutého cesta :-) A práve preto,sa volajú " Rýchle" ako je v názve uvedené :-) Netreba čakať,sú jednoduché a do pól hodinky hotové! Sú naozaj výborné,vrelo odporúčam.Plniť sa dajú podla fantázie! @Kvakac objednávku registrujem ;-)) Len budem musiet robit asi z troch dávok,aby aj nám ostalo! :-))
cesminaz
@denyany (8.9.2019 21:28)

Určite neolutuješ ich skúšku,sú velmi chutné :-) Čo sa týka náplní,to je fakt velmi variabilné.Jediné na čo treba mysliet je to,že tie placky sa pečú krátko a tá plnka sa vlastne len ohreje :-) Čiže nič také,čo potrebuje dlhší čas na prípravu.Je to vlastne ako toast :-) Dúfam,že mi dáš potom vediet že ako vám chutilo.Príjemný den všetkým.
marienka44
Aj ja som natešená z receptu. Píšeš, že pred položením syra potrieme cesto cesnakom. Mysliíš asi ten cesnakový olej so solou. Recept urcite vyskúšam a ukladám do KK.
andreale
Vaše recepty sú neskutočné , veľa z nich je u nás doma už tradičných , hlavne kysnuté koláče . Klobúk dole, ste fantastická kuchárka.
cesminaz
@andreale (11.9.2019 10:19)

Dakujem velmi krásne za tvoj komentík a za tvoju pochvalu :-) Velmi ma teší,že sa ti moje recepty páčia,ale hlavne že vám doma chutia! Kysnuté cestá sú moja slabosť,zbožňujem s kysnutým cestom pracovať,ale aj ho jesť ;-)) a to je asi to,čo sa na mojich "kysnutých" receptoch odzrkadluje :-)
siisa
Super receptík. Vyzerá to fantasticky a verím, že aj je. Určite vyskúšam. Vďaka za tento skvelý recept :)
kucharka
Ako sa tak teraz este raz poriadne divam, tak ja som cesto asi vyvalkala na ovela tensie ako ty... ale nevadi.
Nase deti ti posielaju velke “Dakujem” za tento recept, vraj je to vyborne a ze ci to mozeme mat na veceru aj zajtra .... :-)))
Ja som plnila sunkou a syrom.
Aj ja dakujem za recept.


fifa
Fantastické recepty, keby si vydala knihu svojich receptov, hneď by som si ju kúpila. Tvoje recepty sú zárokou úspechu. Pridávaj, pridávaj, pridávaj...prosííím.
cesminaz
@Siisa budem rada ak vyskúšaš,som si istá,že ti budú chutit :-) @fifa :-) dakujem krásne za taký milý komentár,som rada,že sa ti moje recepty páčia :-) Čo sa týka "knihy" ,tú mám zatial len tu na Vareche :-) ale kto vie,možno raz :-)
cesminaz
@kucharka (19.9.2019 20:03)
milá @Kucharka si ma velmi potešila tvojou odozvou :-) Ano aj mne sa zdá,že ich máš hádam tenšie.Ja som ich mala asi tak medzi 2-3mm :-) Ale hlavné je,že vám doma chutili! Dakujem za správu aj s fotkou a pozdravujem ;-)

denyany
Včera, konečne, som tieto výborné placky urobila. Veľmi nám chutili a tiež sa mi páči rýchla príprava. S teplým čajom to bola super večera.
cesminaz
@denyany (28.9.2019 12:37)

Som rada,že si bola s receptom spokojná a že vám chutilo :-) Dakujem za správu.Pozdravujem.
jariam
waw.. zase užasny recept... dnes je vecera ista.... dakujem
akeber
Vyskúšané, odporúčam. Cesto mi pripomína z detstva kapustníky od babičky. Dávala do cesta plnku z dusenej kapusty, nevedeli sme sa dojesť.
annan
A ja sa musím pridať, piekla som už veľa Tvojich receptov, niekto tu spomenul knihu, určite by som si kúpila. Tak idem vyskúšať aj tento,určite bude taký vinikajúci, ako všetky.
cesminaz
@jariam :-) vdaka,a ak si ich robila tak dúfam,že chutili. @Akeber super,teším sa že si bola spokojná.Kapustové boli isto úžasne chutné! @annan dakujem krásne za tvoje milé slová :-) Teším sa,že si bola doteraz s vyskúšanými receptami spokojná.Verím,že ti bude chutit aj toto jedlo :-)
bzucka
uzasny recept! Dakujem za zverejnenie. Prave ich mam na panvici, pri tretej uz bola prva zjedena! ;)
altyn
No, vyskúšal som, neviem či je to tak dobré z vlastnej skúsenosti, no všetci vraveli "hmm"... Takže asi to bude chutiť výborne! Ja by som chcel priznať že teda moc som sa nenarobil. Mal som kúsok údeného kolienka a jednu parenicu. Mäso som nasekal nadrobno a parenicu na kolieska. Položil som to na seba. S cestom sa pracovalo výborne a bolo to naozaj raz-dva... :-))))
cesminaz
@bzucka :-) dakujem ti pekne za odozvu,velmi potešila.Som rada,že chutilo! @Altyn no super,teším sa :-) Dajú sa plnit podla chuti a sú fakt priam bezprácne presne ako píšeš :-) Vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou.
1x haji
altyn
@cesminaz (10.11.2019 08:15)

Ja som dnes okoštoval posledný kus, viac neostalo,aj keď múka mi nerobí dobre. Ale veď mám voľno a ak by boli problémy, vyspím to. No a musím povedať že už viem prečo všetci "hmkali". Bolo to naozaj výborne a aj v studenom stave! Návšteva prišla neohlásene a chceli objednať pizzu. No ja som si spomenul na tento recept. A odchádzali veľmi spokojný!:-)))
1x haji
zuzanka1367
@cesminka ,toto je naozaj pecka, výborné chuťove, cesto elastické, pracuje sa s ním dobre, tak rýchlo som spravila večeru, cesnak som dala medvedí, ďakujem opäť za skvelý recept, Ty nikdy nesklameš... :)


1x haji
cesminaz
@altyn (10.11.2019 10:07)

Reagujem síce neskoro, ale som velmi rada, že vám všetkým chutilo :-) Vdaka za tvoju odozvu @Altyn , pozdravujem.
cesminaz
@zuzanka1367 (29.4.2020 07:56)

Ahoj @Zuzanka zlatá :-) rada ta vidím. Teší ma, že placky chutili a že si bola s receptom spokojná :-) Vdaka za správu aj s fotkami! Pozdravujem a príjemný večer prajem.