Syrové placky

Rýchle cesnakovo-syrové placky

Autor receptu: cesminaz

Tieto chlebové placky sú nielen výborná a rýchla pochúťka, ale sú fantastické aj ako príloha namiesto pečiva :-) Hodia sa na raňajky, k obedu alebo aj na desiatu.

10 ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv premiešame múku, soľ a sódu bikarbónu. Potom dáme olej, šťavu z citróna a pomaly, postupne podľa potreby cca 3-3,5 dl vlažnej vody. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa začína oddeľovať od misky. Cesto pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme stáť len dovtedy, kým si prichystáme všetko potrebné na plnku, ako aj pracovnú dosku a panvicu. Čiže fakt len zo 10-15 minút :-) Za tento kratučký čas zároveň začne "pracovať" v ceste sóda bikarbóna s citrónom, ktorý sme tam dali vlastne kvôli ešte lepšej aktivácii sódy bikarbóny :-)
  2. Na plnenie placiek potrebujeme na plátky nakrájaný tvrdý syr, ja tu mám Goudu, ale každý si dá podľa vlastnej chuti. Ďalej olej a zo 5-6 strúčikov cesnaku. Cesnak na jemno postrúhame, pridáme olej, trocha soli a celé popučíme ešte lyžicou.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľký, tenký obdlžnik, ktorý pokrájame na 10 podlhovastých rovnakých častí. Treba si prirovnať 1 plátok syra, cesto musí byť také veľké, aby prikrylo syr. Nakrájané cestá následne na jednej strane natrieme poriadne cesnakom a položíme naň plátok syra. Napokon už len zakryjeme druhou stranou cesta a okraje len jemne postláčame. Ja to nezvyknem všade celkom uzavrieť, mám rada ak pri pečení vykukne kde-tu tekutý syr :-) Cesto je jemné a vláčne, pracuje sa s ním veľmi dobre.
  4. Placky ihned opekáme z oboch strán na troche oleja. Na strednom plameni pár minutiek z každej strany. Budete vidieť ako sa to cesto trocha nadvihne/trocha zväčší svoj objem :-) Rozpúšťajúci syr vám možno kde-tu pri pečení z placky vykukne, ale ako som už spomínala, to podľa mňa vôbec nevadí :-) Placky netreba po upečení ničím natierať.
  5. Placky sú vynikajúce, kombinácia syru a cesnaku je veľmi chutná. Cesto je hneď po upečení mäkké a nadýchané, na povrchu s jemnou kôrkou :-) Výborné sú na raňajky, alebo ako príloha k rôznym jedlám. Ako obmenu je možné pridať medzi aj plátky šunky/salámy, alebo tuniaka v oleji, niečo údeného... atď. Celkom podľa fantázie :-) Prajem dobrú chuť!!!