Syrové placky
Syrové placky

Žemľovo-syrové placky

Varecha
piatková príloha denníka Pravda, 8. marca 2022
Žemľovo-syrové placky
Foto: Shutterstock.com
40 minút
príprava

Suroviny

300 g
150 g vyzretý
1 ks
100 g
100 ml
4 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na masle dozlatista. Žemle nakrájané na drobné kocky zmiešame s nastrúhaným syrom, pridáme cibuľu, mlieko, vajcia, majorán, korenie, soľ a zmes dobre vymiešame.

  2. 2

    Zo zmesi mokrými rukami tvarujeme stredne veľké placky, ktoré vypražíme na oleji z oboch strán. Podávame so šalátom podľa chuti.

Diskusia k receptu

chemik
Rozumím tomu dobře, když pod názvem syr vyzretý chápu typ jako Romadur nebo Limburský nebo jde spíše o tvrdý sýr na strouhání typu čedar nebo zralá gouda? Ach ta jazyková bariera...!
redakcia
@chemik V originálnych receptoch na tieto placaté syrové knedličky, pôvodom z alpskej kuchyne (Kaspressknödel), sa tradične používajú horské syry Bierkäse, Graukäse či Bergkäse. V našich podmienkach sa dá použiť aj ementál alebo gouda. Chutné budú asi vždy :)
chemik
Dík za upřesnění, takže se skutečně podle originálu jedná o sýry průběžně zrající, ale pevné, nemazlavé.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha