Roštenka v čokoládovo- vínovej omáčke

Adrián Vitáloš
šéfkuchár hotela Grand v Trenčíne, 5. apríla 2011
Roštenka v čokoládovo- vínovej omáčke
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

2000 g
30 g
3 dl
120 g
60 g
50 g
3 dl
4 ks
20 g
10 g
100 g
10 g




Postup

  1. 1

    Roštenku prešpikujeme sušenými slivkami, osolíme, vložíme do marinády z oleja a byliniek, korenia, klinčekov, červeného vína a odložíme do chladničky. Na druhý deň mäso vyberieme, orestujeme zo všetkých strán, vložíme na plech do rozpálenej rúry na 15–20 minút. Po upečení by malo byť na dotyk pružné. Zabalíme do alobalu, aby si udržalo šťavu, a odložíme.

  2. 2

    Na omáčku orestujeme nakrájanú šalotku na masle, pridáme bobkový list, nové korenie. Keď cibuľka zmäkne, zalejeme ju červeným vínom a varíme až do sirupovitej konzistencie.

  3. 3

    Potom precedíme do druhého hrnca, to, čo zostalo v sitku, prepasírujeme, pridáme 3 dl vývaru a opäť redukujeme asi na polovicu. Pridáme čokoládu, miešame, kým sa nerozpustí. Nakoniec zjemníme plátkom masla.

Diskusia k receptu

vcelka
Je to zvláštne, ale celkom to ide dokopy, pretože spĺňa zásadu, že ťažká omáčka k ťažšiemu mäsu (niekto to dáva aj ku kuracine a pod., ale to už neladí).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia