Hubové rizoto
Hubové rizoto

Rizoto lesných vôní fotorecept

stripter - bez fotkystripter, 1. marca 2018
Rizoto lesných vôní (fotorecept)
Foto: stripter

Krémové rizoto z niekoľkých druhov húb, arborio ryže, previazané parmezánom a oživené iskrou z tymianu... dobrú chuť priatelia.

4
porcie
40 minút
príprava
25 minút
na 100 °C

Suroviny

300 ml
50 cl
2 ks
1 strúčik
0,5 dl
1 kocka (vývar)
 (mrazené)
100 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Najemno si nakrájame šalotku a sušené huby si zalejeme vriacou vodou, necháme 30 min lúhovať, potom scedíme a nakrájame, pozor výluh zo sušených húb odložiť!

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V hrnci na oleji si popražíme šalotku, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ryžu a chvíľu popražíme.

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Podlejeme vínom, ktoré vyredukujeme.

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak je víno vyredukované, tak ryžu osolíme (opatrne, lebo bujón či vývar je slaný a parmezán tiež) a za častého miešania podlievame vývarom a výluhom zo sušených húb.. Systémom: podlejem deci-dvoma a miešam, až kým ryža vývar nevypije, potom podlejem zas a takto opakujem, až kým nemám ryžu urobenú al dente.

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým si na druhej panvičke roztopíme cca 100 g masla a pridáme na hrubšie kusy nakrájane šampiňóny čerstvé resp. mrazené huby a sušené huby. Pridáme korenie a tymian.. to bude vôňa:)

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ak máme ryžu a aj hríby hotové, tak ich spolu zmiešame.

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ešte chvíľku podusíme, podľa potreby ešte zriedime vývarom, aby sme dosiahli požadovanú krémovú konzistenciu a nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a zvyšok masla, zamiešame, odstavíme a zakryté necháme zopár minútiek postáť.. Servírujeme, ozdobíme a žneme chválu.. Ešte raz dobrú chuť vážení.

    Rizoto lesných vôní (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

dormella
Zbytecne komplikovany postup.
Italske houbove risotto lze pripravit mnohem jednoduseji a bez masove kostky, idealni je dobry zeleninovy vyvar. Chceme-li risotto hodne houbove, susene houby rovnou vyvarime ve vyvaru, staci mala hrstka.
Mam dojem, ze v postupu je masla trochu moc. Na toto mnozstvi ryze a hub ho staci 40 - 60 g . . . . .
marienka44
V bode č.5 je chyba, 250 g masla nie je ani v rozpise surovín, huby by museli plávať v toľkom masle. Obrázok tomu nenasvedčuje.
V rozpise je len 100 g masla a dáva sa na dvakrát !
Inak pekná fotodokumentácia.
stripter
ano s tym maslom je tam chyba..ospravedlnujem sa za to..
dormella..nie kazdy ma po ruke vyvar kazdy den..preto ten bujon..inak by som ako kazdy uprednostnil vyvar..a tento recept vobec nieje komplikovany a skor by som povedal,ze takto sa to ma robit.. no vyluhovat susene huby rovno vo vyvare je spravne..za to palec hore..
afataga
Urcite vyborne hubove, mne by chutilo, vyhradu mam tiez k tomu bujonu.
afataga
@Radox1 (2.3.2018 15:05)

Ak si myslis, ze si vtipny, mylis sa. Ja vidim hrdlo sklenej flase, asi ako kazdy.
radox1
a ja nemam vyhrady ani k tomu bujonu,vzdy lepsi ako voda.samozrejme recept je super.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia