Rizoto lesných vôní fotorecept
Foto: stripter
Krémové rizoto z niekoľkých druhov húb, arborio ryže, previazané parmezánom a oživené iskrou z tymianu... dobrú chuť priatelia.
porcie
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Najemno si nakrájame šalotku a sušené huby si zalejeme vriacou vodou, necháme 30 min lúhovať, potom scedíme a nakrájame, pozor výluh zo sušených húb odložiť!
-
2
V hrnci na oleji si popražíme šalotku, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a ryžu a chvíľu popražíme.
-
3
Podlejeme vínom, ktoré vyredukujeme.
-
4
Ak je víno vyredukované, tak ryžu osolíme (opatrne, lebo bujón či vývar je slaný a parmezán tiež) a za častého miešania podlievame vývarom a výluhom zo sušených húb.. Systémom: podlejem deci-dvoma a miešam, až kým ryža vývar nevypije, potom podlejem zas a takto opakujem, až kým nemám ryžu urobenú al dente.
-
5
Medzitým si na druhej panvičke roztopíme cca 100 g masla a pridáme na hrubšie kusy nakrájane šampiňóny čerstvé resp. mrazené huby a sušené huby. Pridáme korenie a tymian.. to bude vôňa:)
-
6
Ak máme ryžu a aj hríby hotové, tak ich spolu zmiešame.
-
7
Ešte chvíľku podusíme, podľa potreby ešte zriedime vývarom, aby sme dosiahli požadovanú krémovú konzistenciu a nakoniec pridáme nastrúhaný parmezán a zvyšok masla, zamiešame, odstavíme a zakryté necháme zopár minútiek postáť.. Servírujeme, ozdobíme a žneme chválu.. Ešte raz dobrú chuť vážení.
Italske houbove risotto lze pripravit mnohem jednoduseji a bez masove kostky, idealni je dobry zeleninovy vyvar. Chceme-li risotto hodne houbove, susene houby rovnou vyvarime ve vyvaru, staci mala hrstka.
Mam dojem, ze v postupu je masla trochu moc. Na toto mnozstvi ryze a hub ho staci 40 - 60 g . . . . .
V rozpise je len 100 g masla a dáva sa na dvakrát !
Inak pekná fotodokumentácia.
dormella..nie kazdy ma po ruke vyvar kazdy den..preto ten bujon..inak by som ako kazdy uprednostnil vyvar..a tento recept vobec nieje komplikovany a skor by som povedal,ze takto sa to ma robit.. no vyluhovat susene huby rovno vo vyvare je spravne..za to palec hore..
Ďakujeme za upozornenie, množstvo masla v bode 5 sme opravili.
Ak si myslis, ze si vtipny, mylis sa. Ja vidim hrdlo sklenej flase, asi ako kazdy.
ja som dal toto.. je to sladké víno.. no môžeš dať aj suché..