Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami fotorecept
Tak toto je extra objednávka mojej „prišahanej“ krajšej polovičky. Cestoviny v bársakej úprave nás už od včasného detstva sprevádzali životom a naše mamky Zobraziť celý popisTak toto je extra objednávka mojej „prišahanej“ krajšej polovičky. Cestoviny v bársakej úprave nás už od včasného detstva sprevádzali životom a naše mamky presladké i babičky úžasné boli ich nezabudnuteľnými autorkami. Som presvedčený, že väčšina z Vás, ako aj Vašich potomkov má podobné skúsenosti a zážitky. V jeseni sa mi podarilo kúpiť napodiv zrelé mäkšie ringloty, tak som z nich uvaril lekvár. Neskôr aj lieskové orechy za zníženú cenu, tak som inovoval úpravu cestovín. ...a chutila nám prenáramne!
porcie
príprava
na 180/210 °C
Suroviny
200-250 g prerastená |
|
454 g (fettuccelle) |
|
podľa potreby |
|
150 g |
|
333 ml |
|
200 ml |
|
120-150 g pomleté |
|
3-4 PL |
|
3-4 PL (z bieleho pečiva, nepreosiata) |
|
Postup
-
1
Vyškvaril som prerastenú údenú slaninu pokrájanú asi na 15 mm široké kúsky.
-
2
Taliani sa môžu chváliť sušenými aj čerstvými cestovinami dodávanými v mnohých tvaroch a odrodách, pričom 310 špecifických foriem je známych pod viac ako 1 300 zdokumentovanými názvami. Medzi nimi aj rezancami od niťoviek (Angel haire pasta), linguine 4 mm, fettuccine 6,5 mm a fettuccelle 13 mm širokými. Nuž a práve fettuccelle som dnes použil. Uvaril som ich v osolenej vode,
-
3
precedil, ale nepremýval a v mise z jenského skla som ich omastil výpekom zo škvariek, zmiešal, dosolil a obohatil 3 PL masla.
-
4
Opäť zmiešal, zalial omáčkou z ringlotového lekváru prevareného s 200 ml vody s 3 PL hnedého cukru.
-
5
Po premiešaní na ich povrch nastrúhal asi 120 g lieskových orechov,
-
6
posypal škvarkami a zamiešal.
-
7
Všetko som preložil do maslom vymasteného zapekacieho keramického pekáča, povrch posypal 3 PL neosiatej strúhanky, na ňu rozmiestnil „hoblinky“ masla a 33 minút zapiekol na 180 °C, potom ešte 7 minút dopiekol na 210 °C.
-
8
Tak vyzerala „šmakocina“ po vytiahnutí z rúry...
-
9
...a takto na tanieri!
Diskusia k receptu