Zapekané cestoviny
Zapekané cestoviny

Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami fotorecept

sracz - fotkasracz, dnes 09:34
Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept)
Foto: sracz

Tak toto je extra objednávka mojej „prišahanej“ krajšej polovičky. Cestoviny v bársakej úprave nás už od včasného detstva sprevádzali životom a naše mamky Zobraziť celý popisTak toto je extra objednávka mojej „prišahanej“ krajšej polovičky. Cestoviny v bársakej úprave nás už od včasného detstva sprevádzali životom a naše mamky presladké i babičky úžasné boli ich nezabudnuteľnými autorkami. Som presvedčený, že väčšina z Vás, ako aj Vašich potomkov má podobné skúsenosti a zážitky. V jeseni sa mi podarilo kúpiť napodiv zrelé mäkšie ringloty, tak som z nich uvaril lekvár. Neskôr aj lieskové orechy za zníženú cenu, tak som inovoval úpravu cestovín. ...a chutila nám prenáramne!

4-6
porcie
15 minút
príprava
33+7 minút
na 180/210 °C

Suroviny

200-250 g prerastená
454 g (fettuccelle)
podľa potreby
150 g
333 ml
200 ml
120-150 g pomleté
3-4 PL
3-4 PL (z bieleho pečiva, nepreosiata)




Postup

  1. 1

    Vyškvaril som prerastenú údenú slaninu pokrájanú asi na 15 mm široké kúsky.

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Taliani sa môžu chváliť sušenými aj čerstvými cestovinami dodávanými v mnohých tvaroch a odrodách, pričom 310 špecifických foriem je známych pod viac ako 1 300 zdokumentovanými názvami. Medzi nimi aj rezancami od niťoviek (Angel haire pasta), linguine 4 mm, fettuccine 6,5 mm a fettuccelle 13 mm širokými. Nuž a práve fettuccelle som dnes použil. Uvaril som ich v osolenej vode,

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    precedil, ale nepremýval a v mise z jenského skla som ich omastil výpekom zo škvariek, zmiešal, dosolil a obohatil 3 PL masla.

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opäť zmiešal, zalial omáčkou z ringlotového lekváru prevareného s 200 ml vody s 3 PL hnedého cukru.

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po premiešaní na ich povrch nastrúhal asi 120 g lieskových orechov,

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypal škvarkami a zamiešal.

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Všetko som preložil do maslom vymasteného zapekacieho keramického pekáča, povrch posypal 3 PL neosiatej strúhanky, na ňu rozmiestnil „hoblinky“ masla a 33 minút zapiekol na 180 °C, potom ešte 7 minút dopiekol na 210 °C.

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tak vyzerala „šmakocina“ po vytiahnutí z rúry...

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a takto na tanieri!

    Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

danila
Zaujímavá kombinácia surovín, lekvár, oškvarky , ale určite by mi to chutilo, tie lieskové oriešky chuť doladia, pekný recept, páči sa mi
farbuska
Tento recept mi pripomenul muránske buchty, ktoré v Muráni robili aj s plnkou z kombinácie lekváru a oškvariek. Boli skvelé! Vyskúšam aj v takejto cestovinovej podobe. Vďaka za neopozeraný recept.
1x sracz