Zapekané cestoviny

Rezance fettuccelle s lekvárom, lieskovcami a škvarkami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Tak toto je extra objednávka mojej „prišahanej“ krajšej polovičky.* Cestoviny v bársakej úprave nás už od včasného detstva sprevádzali životom a naše mamky presladké i babičky úžasné boli ich nezabudnuteľnými autorkami. Som presvedčený, že väčšina z Vás, ako aj Vašich potomkov má podobné skúsenosti a zážitky. V jeseni sa mi podarilo kúpiť napodiv zrelé mäkšie ringloty, tak som z nich uvaril lekvár. Neskôr aj lieskové orechy za zníženú cenu, tak som inovoval úpravu cestovín. ...a chutila nám prenáramne!

4-6
porcie
15 minút
príprava
33+7 minút
na 180/210 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyškvaril som prerastenú údenú slaninu pokrájanú asi na 15 mm široké kúsky.
  2. Taliani sa môžu chváliť sušenými aj čerstvými cestovinami dodávanými v mnohých tvaroch a odrodách, pričom 310 špecifických foriem je známych pod viac ako 1 300 zdokumentovanými názvami. Medzi nimi aj rezancami od niťoviek (Angel haire pasta), linguine 4 mm, fettuccine 6,5 mm a fettuccelle 13 mm širokými. Nuž a práve fettuccelle som dnes použil. Uvaril som ich v osolenej vode,
  3. precedil, ale nepremýval a v mise z jenského skla som ich omastil výpekom zo škvariek, zmiešal, dosolil a obohatil 3 PL masla.
  4. Opäť zmiešal, zalial omáčkou z ringlotového lekváru prevareného s 200 ml vody s 3 PL hnedého cukru.
  5. Po premiešaní na ich povrch nastrúhal asi 120 g lieskových orechov,
  6. posypal škvarkami a zamiešal.
  7. Všetko som preložil do maslom vymasteného zapekacieho keramického pekáča, povrch posypal 3 PL neosiatej strúhanky, na ňu rozmiestnil „hoblinky“ masla a 33 minút zapiekol na 180 °C, potom ešte 7 minút dopiekol na 210 °C.
  8. Tak vyzerala „šmakocina“ po vytiahnutí z rúry...
  9. ...a takto na tanieri!