Foto: danda3
Výborný recept od Maškrtnice, jediná zmena, dávam kysnúť na noc do chladničky a tiež časy pečenia mám iné. A veľmi dôležitá rada od @havino, Zobraziť celý popisVýborný recept od Maškrtnice, jediná zmena, dávam kysnúť na noc do chladničky a tiež časy pečenia mám iné. A veľmi dôležitá rada od @havino, po upečení nechať zabalené v utierke dva dni, skôr nekrájať, vydržali sme a oplatilo sa, včera som už piekla z dvoch dávok.
Suroviny
Rozkvas: | |
1 PL |
|
125 g |
|
125 g |
|
Cesto: | |
525 ml |
|
30 g |
|
250 g (ražné a pod.) |
|
50 g |
|
375 g |
|
15 g |
|
Na posypanie:: | |
ľan, sezam, slnečnica a pod. |
|
Postup
-
1
Kvások zmiešame s vodou a múkou a rozmiešame. Necháme kvasiť cca 8 hodín. Odoberieme si lyžicu na ďalšie pečenie a pridáme ostatné suroviny. Vločky môžu byť rôzne, ja som zatiaľ piekla s ovsenými. Tiež semienka dajte podľa chuti.
-
2
Dobre premiešame, ak je cesto veľmi hutné, pridajte po troškách vodu, ja som pridávala vždy, ale len pokiaľ som videla v miske ešte múku, cesto má byť hutné a lepivé, miešame, kým sa nespoja všetky suroviny, stačí s varechou, ražná múka nemá rada dlhé miesenie.
-
3
Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou, ruky si namočíme do vody a cesto prenesieme do formy, povrch uhladíme, prvýkrát som zabudla na semienka, takže cesto posypte ľubovoľnými semienkami a jemne ich na ceste utlačte.
-
4
Dáme na noc kysnúť. Na druhý deň rúru zapneme na 230 °C a hneď do nej vložíme formu s cestom - nečakáme, kým sa rozohreje. Pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190 °C s pečieme ďalších 45 minút.
-
5
Potom chlebík z formy vyklopíme a dáme ešte na mriežku piecť 15 minút pri tej istej teplote, aby sa nám urobila chrumkavá kôrka.
-
6
Hotový chlebík, má vyše kila, zabalíme ho do utierky a dva dni si ho nevšímame.
-
7
Tretíkrát som ho zarobila rovno z dvoch dávok (miešala som cesto rukou, bolo to jednoduchšie ako s varechou) a dala do troch foriem.
-
8
Nakysnuté chlebíky.
-
9
A pečieme.
-
10
Hotovo, jeden už je darovaný, jeden cestuje zajtra do Brna a jeden ostane doma.
-
11
Môj druhý chlebík, už posypaný, ale málo utlačený, takže sa to z neho sypalo...
-
12
Vynikajúci, ďakujem Táničke za všetky rady, ktoré nám píše pod komentáre, vážim si to. A stále sa učím...
Ahoj, nie Deniska, tento s pečie vo forme a ten, čo som doniesla bol špaldovo-ražný, kysol v ošatke a potom sa piekol bez formy. Ďakujem.
Ďakujem Ti, najtiaž začať, potom to už ide samo a hľadám ďalej, čo by som vyskúšala.
A fotka este raz - spravne otocena:
Ahoj, to ma mrzí, že to tak dopadlo, ale cesto poskočí maximálne o dva cm. A treba ho načať až o dva dni, ale nemusí chutiť každé. Aj mne popraskal, to nie je na závadu. Dnes som ich piekla opäť, v stredu vyskúšam. Ani syn ho nemusí, ale neveste chutí. Posielam foto chlebíkov pečených v Brne. Dva ražné a dva ražno-špaldové, ktoré robila nevesta.
no nič to, nemusí sa vždy všetko podariť, ale dám mu ešte šancu do zajtra, či sa nepolepší :) nám chuť ražného nevadí, jedna dcéra má dokonca rada také hutnejšie, ale tento je až moc... je nízky a ťažký a to viem že nemá tak byť. Tvoje chlebíky sú krásne, ak sa k takým nedopracujem, ostanem pri špaldovo-pšenično-ražných, ako doteraz. A vnúčik je rozkošný, ako narástol šuhajko, toť bol bábätko :)
Vašu fotografiu sme otočili:
Ahoj, dnes zažil Ondrík prvýkrát Mikuláša a zvládol to bez plaču. Ešte ma napadla jedna vec, akú ražnú múku si dala, lebo aj v tej je rozdiel, doma dávam múku z mlyna Zrno, tu v Brne som piekla z takej jemnej, že cesto som mala riedke, musela som dať ešte múku a vo forme mi o dosť vybehli, preto som zvedavá na výsledok. V Tescu majú ražnú celozrnnú a tá je hutná dosť, tú pridavam po troškách a keď idem preč na dlhšie, nakŕmim ním kvások, viem, že vydrži.
ražnú celozrnnú hladkú, Maďarsko, balí fy Vince. Mne sa najlepšie javí z Billy ražná, česká, taká šedá ako popol. Od fy Vince kupujem aj špaldovú občas, podľa toho v akom obchode som.
Netuším, čo sa mohlo stať, tento chlieb už nepečiem, robím od oka a vždy sa podarí.