Ražný kváskový chlebík (fotorecept)

Autor receptu: danda3

Výborný recept od Maškrtnice, jediná zmena, dávam kysnúť na noc do chladničky a tiež časy pečenia mám iné. A veľmi dôležitá rada od @havino, po upečení nechať zabalené v utierke dva dni, skôr nekrájať, vydržali sme a oplatilo sa, včera som už piekla z dvoch dávok.

Suroviny

Postup

  1. Kvások zmiešame s vodou a múkou a rozmiešame. Necháme kvasiť cca 8 hodín. Odoberieme si lyžicu na ďalšie pečenie a pridáme ostatné suroviny. Vločky môžu byť rôzne, ja som zatiaľ piekla s ovsenými. Tiež semienka dajte podľa chuti.
  2. Dobre premiešame, ak je cesto veľmi hutné, pridajte po troškách vodu, ja som pridávala vždy, ale len pokiaľ som videla v miske ešte múku, cesto má byť hutné a lepivé, miešame, kým sa nespoja všetky suroviny, stačí s varechou, ražná múka nemá rada dlhé miesenie.
  3. Formu vymastíme maslom a vysypeme múkou, ruky si namočíme do vody a cesto prenesieme do formy, povrch uhladíme, prvýkrát som zabudla na semienka, takže cesto posypte ľubovoľnými semienkami a jemne ich na ceste utlačte.
  4. Dáme na noc kysnúť. Na druhý deň rúru zapneme na 230 °C a hneď do nej vložíme formu s cestom - nečakáme, kým sa rozohreje. Pečieme 20 minút, potom teplotu stiahneme na 190 °C s pečieme ďalších 45 minút.
  5. Potom chlebík z formy vyklopíme a dáme ešte na mriežku piecť 15 minút pri tej istej teplote, aby sa nám urobila chrumkavá kôrka.
  6. Hotový chlebík, má vyše kila, zabalíme ho do utierky a dva dni si ho nevšímame.
  7. Tretíkrát som ho zarobila rovno z dvoch dávok (miešala som cesto rukou, bolo to jednoduchšie ako s varechou) a dala do troch foriem.
  8. Nakysnuté chlebíky.
  9. A pečieme.
  10. Hotovo, jeden už je darovaný, jeden cestuje zajtra do Brna a jeden ostane doma.
  11. Môj druhý chlebík, už posypaný, ale málo utlačený, takže sa to z neho sypalo...
  12. Vynikajúci, ďakujem Táničke za všetky rady, ktoré nám píše pod komentáre, vážim si to. A stále sa učím...