Perníkový zákusok
Perníkový zákusok

Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. októbra 2019

Konečne som využila moje lekváre z červeného a žltého melóna. Jednoduchý, šťavnatý zákusok spojený so spomínanými lekvármi.

20
porcií
50 minút
príprava
2x15/2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto perníkové (2x):
200 g
150 g
1 ks
1 ČL
1 ČL
1 ČL
1 PL
2 PL
250 ml
50 ml
Cesto piškótové (2x):
3 ks
3 PL
3 PL
1 ČL
na špic noža
3 PL
100 ml
1 bal.
4 PL
100 ml
1 bal
Na vrch čoko poleva:
200 g
1 kocka
1 PL
1 PL
1 PL
Na polievanie korpusov:




Postup

  1. 1

    Najprv som si pripravila cesto na perník, lebo som piekla tento koláč prvýkrát a od hrúbky upečeného korpusu som zostavila ďalej ostatné. Preosiala som múku a práškový cukor, pridala som škoricový cukor, prášok do perníka, kakao, sódu a lekvár.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridala som vajce a olej.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a napokon som pridala mlieko a všetko dobre premiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala, zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a vložila som plech. Až po upečení tohto prvého korpusu, ktorý sa piekol 15 minút, som pripravila aj druhé perníkové cesto. Nevedela som totiž, aký vysoký bude upečený perník.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som si cesto piškótové. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Múku, sódu a prášok do pečiva som zmiešala a preosiala k základu a opatrne vmiešala. Cesto som vyliala na plech a piekol sa na 180 °C 10 minút. Z upečených korpusov som ešte za horúca stiahla kožu.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Keď korpusy vychladli, zostavila som koláč: Na podnos som uložila perníkový korpus. Do rajničky som dala zohriať žltý lekvár, v miske som vymiešala Zlatý klas, pridala som ho k lekváru a miešala do zhustnutia, ešte horúci lekvár som natrela na perníkový korpus.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto som pripravovala lekváre s pudingami. Za miskami sú uložené žlté i červené lekváre z melónov. V jednej miske je Zlatý klas a v druhej je jahodový puding.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ešte za horúca som položila na žltý lekvár biely piškótový korpus, aby sa prilepil a poliala som ho višňovým sirupom. Tu treba dávať pozor, aby piškótový korpus nebol premočený, lebo ešte po zostavení, získa vlhkosť aj z perníka.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Biely korpus som natrela červeným lekvárom, ktorý som pripravila tak isto ako žltý, len som k červenému lekváru pridala jahodový puding a uvarila na husto a ešte horúcim lekvárom som poliala korpus a položila za horúca druhý biely korpus.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Znovu som pripravila žltý lekvár podobne ako prvý, teda k žltému lekváru som pridala vo vode vymiešaný Zlatý klas, uvarila na husto a poliala druhý piškótový korpus, ktorý som pred poliatím, popolievala višňovým sirupom. Ešte na horúci žltý lekvár som položila druhý perníkový korpus. Takto dokončený koláč som dala na hodinu do chladničky stuhnúť, až potom som ho zaťažila ako som zvykla 3 kg cukrom a nechala v chladničke do druhého dňa.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na druhý deň som pripravila čokoládovú polevu obvyklým spôsobom, koláč som poliala a uložila opäť do chladničky stuhnúť.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Po stuhnutí čokolády som krájala horúcim mokrým nožom na rezy. Nie je nutné robiť polevu, posypte si ho mletým vanilkovým cukrom s troškou škorice a i tak bude vynikajúci. Vrch som zdobila hoblinkami z bielej čokolády. Prajem vám dobrú chuť.

    Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

siuuu
Tento koláčik sa mi mimoriadne páči - ja veľmi nemusím krémové koláče.. Ukladám do KK a vyskúšam.
izabella929
@siuuu (12.10.2019 13:14)

Nie je nutné ani lekvár nadstaviť pudingom,stačí spojiť celý zákusok iba lekvárom a pokropit bielu piškótu najakym sirupom,,,verím,že takto určite bude chutiť,,,
frezia68
Izka,prečo už nemáš svoju cukráreň? Taký talent škoda využívať len doma.Máš môj obdiv ( ale to vieš). Krásny zákusok. Aspoň zaúčať mladých by si mala a odovzdávať svoje skúsenosti.
martamm
Wooow, nadherny, vymakany kolacik, nemam sice melonovy lekvar, ale skusim s broskynovym a marhulovym, hadam tym kolac neutrpi na krase a chuti
izabella929
@kimlo (12.10.2019 16:17)

Takže mala by som prestať piecť,lebo ti pripadajú neskutocne?Rozhodne ale sú chuťou vynikajúce a že si na nich dám záležať,to je vo mne s tým nič neurobím . Ďakujem pekne za komentár ..
izabella929
@frezia68 (12.10.2019 16:46)

Ja som to tu už písala,mám smolu lebo neviem piecť ten istý zákusok 2x,nebaví ma to a pokazim všetko,musím piecť stále nieco nové,lebo chcem vedieť ako bude vyzerať v konečnej fáze a to ma práve na pečení bavi,,,ďakujem pekne za komentár...
haji
Milá Izi, tvoje rezy poznám na dálku - perfektní provedení, ozvláštnění chuti domácími lekváry, laserový rez, harmonie barev, profík se může jít zahrabat. Líbí se mi jak barevné, tak chuťové sladění perníkové chuti s tvojím melónovými lekvármi. Krásná práce, jsi nesmírně šikovná a tvořivá! Úvodní foto je luxusní, stejně jako řezy, opět nechybí tvá růže, moc děkuji! Požehnanou neděli přeji!
izabella929
@haji , milá moja verím že sú moje rezy rozpoznateľné, asi preto, že sú na tácke vždy štyri.-)teší ma, že sa ti tento jednoduchý zákusok páči a moje lekváre z melónov..konečne sú spolu v jednom zákusku a veru ladia super..vďaka za milé slová a prianie..želám aj tebe krásny zbytok nedele a nech je taká, akú si budeš priať.-)
izabella929
@terinka55 (13.10.2019 18:22)

Moja milá, mňa teší, že sa ti zákusok páči..netreba chváliť..kto ho včera a dnes ochutnal,čítala som z jeho tváre spokojnosť a to mi stačí...Ďakujem pekne za komentár.-)
medvedicesnak
Milá pani Izabela, pridávate sem ÚŽASNÉ koláče, všetky jedlá vlastne. Fotodokumentácia je dokonalá. Mali by ste Vaše recepty vydať v knihe ! Nech sa Vám, ďalej darí vo varení a pečení! Spolu so sestrou sme Vaše veľké fanúšičky. zdraví Martina
1x mitzy
izabella929
@medvedicesnak (15.10.2019 22
Ďakujem pekne za pochvalu aj keď som si vedomá toho, že 90% ľudí moje recepty nevyhľadáva, ale to mi vôbec nevadí.Dostávam mnoho listov, prečo si neotvorím cukráreň.Ak by sa tak stalo, tak určite nie na SK.Knihu vydá môj syn ak bude mať niekedy záujem.Nechcem, aby sa z mojej knihy stal ležiak a nemal o ňu nikto záujem.Dnes je trend piecť a variť všetko rýchlo a také recepty ja nemám rada, lebo všetko poriadne potrebuje svoj čas.Minulý rok som dostala knižné vydanie mojich niekoľkých receptov od môjho syna k narodeninám a od brata spracovanie mojich zákuskov vo forme obrazu.Ešte je stále zabalený, príde čas keď bude mať svoje miesto.Je to len časť mojich zákuskov,lebo som mala vyše 100 receptov medzi skrytými a k tým sa veru nemohli dostať.Dnes už je všetko zverejnené a len toľko k tomu, že kto nepridával recepty, nefotil každý krok, ten nevie, koľko času to vyžaduje.Martinka, Vám a Vašej sestre prajem veľa šťastia v živote a ďakujem pekne, že ste mi napísali.Pridávam fotku mojej knihy/má ju iba moja rodina/a tiež obraz, ktorý som dostala od brata.


izabella929
@babka123 (17.10.2019 13:32)
Je mi nesmierne ľúto, ale bolo pripravených iba 11 výtlačkov pre najbližšiu rodinu a nezostala mi iba táto moja..chcela som tento rok vydať kalendár s mojimi zákuskami, zatiaľ sa mi nepodarilo dať všetko do kopy..ja nemám obchodného ducha, skôr mňa predajú ako ja predám niečo niekomu..ak niečo budem mať, určite sa ozvem..)Ďakujem pekne a teší ma, že máš záujem..
izabella929
@rubyrom (18.10.2019 17:23)

Ach to nie,jednoduchý zákusok a nič viac..teší ma že sa ti páči,,ďakujem pekne za komentár..
siuuu
@izabella929 (12.10.2019 13:17)

Ja viem že tam nie je krém - práve preto sa mi páči že tam nie je, keďže krémové veľmi nemusím. ;-)