Perníkový zákusok

Punčový perník s lekvármi z červeného a žltého melóna (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Konečne som využila moje lekváre z červeného a žltého melóna. Jednoduchý, šťavnatý zákusok spojený so spomínanými lekvármi.

20
porcií
50 minút
príprava
2x15/2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si pripravila cesto na perník, lebo som piekla tento koláč prvýkrát a od hrúbky upečeného korpusu som zostavila ďalej ostatné. Preosiala som múku a práškový cukor, pridala som škoricový cukor, prášok do perníka, kakao, sódu a lekvár.
  2. Pridala som vajce a olej.
  3. ...a napokon som pridala mlieko a všetko dobre premiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala, zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a vložila som plech. Až po upečení tohto prvého korpusu, ktorý sa piekol 15 minút, som pripravila aj druhé perníkové cesto. Nevedela som totiž, aký vysoký bude upečený perník.
  4. Pripravila som si cesto piškótové. Vajcia s cukrom som vymiešala do peny.
  5. Múku, sódu a prášok do pečiva som zmiešala a preosiala k základu a opatrne vmiešala. Cesto som vyliala na plech a piekol sa na 180 °C 10 minút. Z upečených korpusov som ešte za horúca stiahla kožu.
  6. Upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke.
  7. Keď korpusy vychladli, zostavila som koláč: Na podnos som uložila perníkový korpus. Do rajničky som dala zohriať žltý lekvár, v miske som vymiešala Zlatý klas, pridala som ho k lekváru a miešala do zhustnutia, ešte horúci lekvár som natrela na perníkový korpus.
  8. Takto som pripravovala lekváre s pudingami. Za miskami sú uložené žlté i červené lekváre z melónov. V jednej miske je Zlatý klas a v druhej je jahodový puding.
  9. Ešte za horúca som položila na žltý lekvár biely piškótový korpus, aby sa prilepil a poliala som ho višňovým sirupom. Tu treba dávať pozor, aby piškótový korpus nebol premočený, lebo ešte po zostavení, získa vlhkosť aj z perníka.
  10. Biely korpus som natrela červeným lekvárom, ktorý som pripravila tak isto ako žltý, len som k červenému lekváru pridala jahodový puding a uvarila na husto a ešte horúcim lekvárom som poliala korpus a položila za horúca druhý biely korpus.
  11. Znovu som pripravila žltý lekvár podobne ako prvý, teda k žltému lekváru som pridala vo vode vymiešaný Zlatý klas, uvarila na husto a poliala druhý piškótový korpus, ktorý som pred poliatím, popolievala višňovým sirupom. Ešte na horúci žltý lekvár som položila druhý perníkový korpus. Takto dokončený koláč som dala na hodinu do chladničky stuhnúť, až potom som ho zaťažila ako som zvykla 3 kg cukrom a nechala v chladničke do druhého dňa.
  12. Na druhý deň som pripravila čokoládovú polevu obvyklým spôsobom, koláč som poliala a uložila opäť do chladničky stuhnúť.
  13. Po stuhnutí čokolády som krájala horúcim mokrým nožom na rezy. Nie je nutné robiť polevu, posypte si ho mletým vanilkovým cukrom s troškou škorice a i tak bude vynikajúci. Vrch som zdobila hoblinkami z bielej čokolády. Prajem vám dobrú chuť.