Profiteroles
Profiteroles

Profiterolky s vanilkovou zmrzlinou, čokoládou a mandľami

Marko Boczek
zástupca šéfkuchára v reštaurácii Brasserie La Marine v Bratislave, 27. decembra 2020
Profiterolky s vanilkovou zmrzlinou, čokoládou a mandľami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
15
porcií
50 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
750 ml
500 g
2 g
200 ml
10 ks
Vanilková zmrzlina:
500 ml
200 ml
100 g
100 g
3 ks
1 ks
Navrch:
300 g (70 %)
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vodu, olej a soľ a privedieme do varu. Pridáme múku a miešame, kým masa nezhustne a nevytvorí guľu, ktorá sa neprilepuje k hrncu. Na strednom plameni miešame ešte ďalších 5 minút. Necháme vychladnúť a postupne po jednom zašľaháme vajíčka. Vymiešané cesto dáme do cukrárenského vrecka a striekame na vymastený plech kôpky asi 2 cm od seba. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch 25 minút.

  2. 2

    Zmrzlina: Do hrnca dáme smotanu, mlieko, kryštálový a vanilkový cukor a semienka z vanilkového struku. Všetko spolu zahrejeme na 90 stupňov, odstavíme a zašľaháme žĺtky. Ak máme zmrzlinovač, pripravíme zmrzlinu v ňom. Ak nie, vychladnutý krém dáme do mrazničky a každú polhodinu prešľaháme, aby sa netvorili kryštály.

  3. 3

    Čokoládu roztopíme s maslom nad vodným kúpeľom. Mandle nasucho 8 minút pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov.

  4. 4

    Vychladnuté upečené profiterolky rozkrojíme, naplníme zmrzlinou, polejeme rozpustenou čokoládou a posypeme nasekanými mandľami.

Diskusia k receptu