Profiteroles
Profiteroles

Čokoládové profiterolky

Annamária Wurster–Nagy
šéfcukrárka Castel Mierovo Pension & Restaurant, 8. mája 2021
Čokoládové profiterolky
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
60 ks
porcií

Suroviny

Odpaľované cesto:
120 ml
120 g
štipka
1 ČL
120 g
4-5 ks
Krém:
100 g
100 g
400 ml
2 PL
Poleva:




Postup

  1. 1

    Odpaľované cesto: Do nádoby dáme vodu, maslo, cukor a soľ a začneme zohrievať. Keď sa maslo roztopí, pridáme múku a miešame dovtedy, kým sa zmes nezačne oddeľovať od hrnca. Preložíme do misy a keď trochu vychladne, po jednom primiešavame vajíčka. Cesto je vtedy dobré, keď sa naťahuje medzi dvoma prstami.

  2. 2

    Cesto preložíme do cukrárskeho vrecúška. Na plech dáme papier na pečenie. Vytláčame malé kopčeky, ktorých povrch postláčame mokrým prstom. Rúru predhrejeme na 210 °C a pečieme 15 minút. Potom znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalších 10 minút. Upečené profiterolky necháme vychladnúť.

  3. 3

    Krém: Dva druhy čokolády roztopíme a pridáme k šľahačke vyšľahanej s cukrom. Krém dáme do vrecúška a malým otvorom vtlačíme do profiteroliek.

  4. 4

    Druhý deň namáčame do roztopenej čokolády a zdobíme čokoládovými perličkami alebo sušenými malinami.

Diskusia k receptu