Profiteroles
Profiteroles

Lotus profiterolky fotorecept

petullka - fotkapetullka, 28. augusta 2022
Lotus profiterolky (fotorecept)
Foto: petullka

Receptov na odpaľované cesto je veľa, mne sa osvedčil tento.

24
porcií
20 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
75 g
75 g
2 ks (veľkosť L)
štipka
Krém:
4 PL (Lotus)
250 g (philadelphia, mascarpone alebo tvaroh)
250 ml (33 %)
Poleva:
4 PL (Lotus)




Postup

  1. 1

    Na cesto si dáme zovrieť vodu s maslom a štipkou soli. Znížime teplotu, prisypeme múku a varechou miešame (odpaľujeme cesto) asi 3 minúty.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď vznikne jednotná hmota a na dne hrnca sa vytvorí “pripečená” vrstva, cesto je hotové. Odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť, asi tak 10-15 minút.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec mixérom primiešame po jednom vajci. Vyšľaháme do hladkého cesta. Ja som mala domáce veľké vajcia, takže ak bude cesto husté, teda vajíčka sú menšie, treba pridať ešte 1 vajce. Cesto nesmie byť riedke ale ani husté. Dokonalé cesto je lepkavé a pomaly sa kĺže dolu z varechy. Alebo ak ho dáte do zdobiaceho vrecka, nevyteká z neho ale ani netreba veľa sily na jeho vytláčanie.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Hladkou špičkou striekame na plech vystlaný papierom na pečenie malé profiterolky, použila som jeden plech 30x40 cm. Oni dosť narastú, tak ich netreba striekať natesno.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Špičky (povrch) uhladíme prstom namočeným vo vode. A nakoniec ešte trochu celý plech pofrkáme vodou. Ja som frkla 3x.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme piecť do vyhriatej rúry s ventilátorom!!!! Pečieme 25 minút, rúru neotvárame!!! Potom rúru vypneme, pootvoríme dvierka, strčíme varechu a necháme tam ešte 10 minút.

  7. 7

    Hotové profiterolky sú tvrdé. Ak sú zo spodu mäkké, dáme ešte dopiecť.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na krém som použila tento krémový syr, ale kľudne môžete použiť roztierateľný tvaroh či mascarpone. Dala som 4 kopcovité PL pomazánky, bolo to 1/2 pohára.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Všetky suroviny dáme spolu do misy a mixérom vymiešame do tuhého krému. Najprv na nižších otáčkach, lebo smotana špliecha a potom na najvyšších.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z tvarohu bude krém redší ale to je ok, dáme ho do chladničky na 1/2 hodinu a on stuhne.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Špičkou som si spravila diery zo spodu.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom špičkou (ozdobnou či hladkou) striekala krém. Striekame pomaly, aby sa dostal všade.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakoniec som si v mikrovlnke (stačí 10 sekúnd) roztopila pomazánku a máčala v nej profiterolky. Hotové dáme do chladničky aspoň na hodinu.

  14. 14

    Samozrejme, že z cesta robím aj veterníky. Tieto sú pistáciové.

    Lotus profiterolky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, detailní postup. Je to celkem náročný dezert a musí se umět, jsi šikulka. S radostí bych ochutnala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia