Pravé moravské buchty podľa tety Štefky fotorecept

tereza - fotkatereza, 27. novembra 2012
Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept)
Foto: tereza

Tento recept som získala už dávno od manželovej tety, ktorá sa narodila v rakúskom Angerne, kde bývali jej rodičia na statku spolu s jednou Zobraziť celý popisTento recept som získala už dávno od manželovej tety, ktorá sa narodila v rakúskom Angerne, kde bývali jej rodičia na statku spolu s jednou moravskou rodinou. Od nich sa naučili piecť tzv moravské buchty. Keď sa rodina vrátila na Slovensko, obľúbené moravské buchty piekli ďalej.

90 minút
príprava
15 minút
na 150 °C

Suroviny

700 g
100 g
3 ks
250 g
štipka
1 kocka
cca 350 ml (poprípade aj viac)
1 bal
podľa potreby
1 ČL
1 bal
podľa potreby (na posypanie)
podľa potreby
2 ks (na sneh)
1 ks (na potretie)
 (na potretie plechu alebo papier na pečenie)




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme potrebné suroviny. Na obrázku chýba lekvár, ktorý si pridáme.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrozienka dáme do misky s vlažnou vodou a necháme ich zmäknúť.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si pripravíme kvások (do trochy vlažného mlieka dáme štipku soli, cukor, rozmrvíme droždie, prikryjeme pokrievkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 10 min., kým kvások nevykysne).

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy nasypeme časť múky, pridáme práškový cukor, 3 žĺtky, kvások a postupne pridávame zvyšné vlažné mlieko a múku, až vypracujeme hladké, hustejšie cesto. Ak by bolo treba trochu viac mlieka, tak pridáme.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrubší obdĺžnik alebo štvorec a potrieme ho polovicou mäkkej Hery.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz cesto preložíme do tvaru šatôčky, prikryjeme utierkou alebo prevrátenou misou a necháme 20 min kysnúť.Potom cesto znovu rozvaľkáme, potrieme druhou polovicou Hery a znovu preložíme, prikryjeme a necháme ho kysnúť ďalších 20 minút.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po tretí raz rozvaľkáme cesto už na hrúbku, z ktorej budeme vykrajovať buchtičky.Vykrajujeme kolieskom ľubovoľného priemeru, podľa toho aké chceme mať buchty veľké. Ja som použila sklenený pohárik, s priemerom asi 6,5 cm. Do každého kolieska vykrojeného cesta zabalíme kúsok hustejšieho lekváru, my máme radi slivkový. Lekvár dobre zabalíme do cesta, aby nevytiekol a buchtičku obrátime zabaľovanou stranou dole.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vzniknuté buchtičky ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Inak musíme plech vymastiť alebo potrieť olejom. Na vrchu každej buchtičky urobíme pomocou celého vajíčka priestrannú plytkú jamku, do ktorej dávame lyžičkou tvarohovú plnku. Tvarohovú plnku sme si prichystali z jemného tvarohu s vanilkovým cukrom, do ktorého sme zamiešali trochu snehu z vyšľahaných bielok. Povrch buchtičiek ozdobíme hrozienkami. Každú buchtičku potrieme ešte bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Z tohoto množstva cesta urobíme približne 30 buchtičiek, podľa veľkosti.

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Moja elektrická rúra pečie príliš rýchlo, mne stačilo piecť buchty asi 15 min. na 120 °C. Vy si radšej prispôsobte čas a intenzitu pečenia podľa svojich osvedčených skúseností. Po upečení môžeme koláče posypať práškovým cukrom. DOBRÚ CHUŤ :)

    Pravé moravské buchty podľa tety Štefky (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

gionima
no vyskusam buchty mam velmo rada..Tvoje sa ti podarili vyzeraju dobre :) hned by som si dala
helca103
tvoje koláčiky sú nádherné a určite veľmi chutné, slivkový lekvár a tvaroh je výborná kombinácia.
tereza
Ďakujem za povzbudivé slová, buchty sa už dávno zjedli. Zverejnenie tohto receptu má na svedomí môj osemročný vnuk Tomáš, ktorý je u nás teraz počas štrajku na školách. Spolu sme varili a piekli z viacerých receptov z varechy a on navrhol, aby som aj ja prispela nejakým svojim receptom. Keďže nemám veľa receptov, o ktorých by som mohla povedať, že sú moje, tak som sa nakoniec rozhodla pre tento recept. Piekli sme včera poobede, Tomáš mi pomáhal s pečením a nafotil aj pracovný postup.
Tak ešte raz pozdravujem všetky usilovné kuchárky a prajem dobrú chuť :) :) :) :) :) :) :) :) :)
irenaw
to sú koláčiky ako z obrázkov J.Ladu, veľmi pekné
ela77
@tereza , robievam ich dosť často, ale práve naopak, do vnútra dám tvarohovú plnku a na vrch lekvár s makom a na to posýpku. Ten tvoj recept sa ale dá zase lepšie prizdobiť, lebo na tom tvarohu to je lepšie vidieť, práve to ako sú uložené hrozienka. Tomáško stopercent ukladal hrozienka, že?
elixir
Tak som ich piekla...pridávam moje čudá, pre pobavenie :) Sú to moje prvé moravské buchty (ak sa tak ešte dajú nazvať) vo vlastnej príprave vôbec, vyzerajú dosť zle ale aspoň chuť je celkom dobrá. :)







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia